Najsławniejsi mistrzowie kulinarni oraz uczestnicy Top Chef, MasterChef i Hell's Kitchen wzięli udział w premierze książki "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte", która odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka. Pozycja wydana przez Wydawnictwo Editorial jest pierwszą na polskim rynku książką w całości poświęconą potrawom ze ślimaka i kawioru ślimaczego. Zawiera ona 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.
Książka ta powstała z pasji. Wszystko zaczęło się od Grzegorza Skalmowskiego, prekursora i wizjonera ślimakowego biznesu w Polsce. Rozczarowany polskimi realiami biznesu gastronomicznego kupił dom na wsi, gdzie szukał natchnienia na nowy biznes. W lokalnej gazecie przeczytał o
znakomicie prosperującym punkcie skupu winniczka i postanowił sprawdzić, jak to działa. W 2003 roku założył firmę Snails Garden. Od tamtej chwili ślimaki stały się jego pasją, którą z czasem postanowił zarazić szersze grono. Próba ta trafiła na podatny grunt i tak ślimaki stały się elementem, który połączył pasje twórcy Snails Garden i szefów kuchni. W ten sposób powstało niepowtarzalne dzieło, które z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce. Na rynku wydawniczym jest zaledwie kilka książek kucharskich uwzględniających przepisy ze ślimakami w roli głównej, a pozycji zawierających przepisy poświęcone wyłącznie im - nie ma w ogóle. Książka "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte" jest więc pierwszą na polskim rynku pozycją w całości poświęconą przepisom na dania ze ślimaka. Adresatem tej książki jest właściwie każdy. Szczególnie jednak chcielibyśmy widzieć ją w rękach szefów kuchni, restauratorów, pasjonatów ślimaków. Przy tworzeniu tej książki przyświecała nam idea przywrócenia ślimaka na polskie stoły. Wielu osobom ślimak na talerzu kojarzy się z obcą, francuską lub hiszpańską kuchnią. Mało kto wie, że dla naszych przodków dania ze ślimaka były codziennością. Jak donoszą źródła historyczne, pierwsze przepisy ze ślimaków pojawiły się w XVII wieku i były bardziej popularne niż dania z wieprzowiny, co potwierdza najstarsza polska książka kucharska (Compendium ferculorum) wydana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego, w opracowaniu dr Jarosława Dumanowskiego.
Pamiętam opowiadania mojej babci o tym, jak przed wojną chłopak zabierał ją na rande voux do krakowskiej restauracji na Rynku Głównym na ślimaki, aby jej zaimponować. Potem nadeszły lata okupacji hitlerowskiej i sowieckiej, kiedy próbowano zniszczyć naszą kulturę i tradycyjną kuchnię, wtedy ślimaka zupełnie usunięto z jadłospisów. Obecnie wraca moda na to co dawne i zdrowe. Dlatego najwyższy czas, by znów sięgnąć po ślimaki i przypomnieć sobie to, co zapomniane, a przypomnienia warte. Tworząc tę książkę, korzystaliśmy z dorobku znakomitych kucharzy, którzy tworzyli na nowo lub odtwarzali istniejące przepisy z wykorzystaniem ślimaka. W ideę Snails Garden włączyli się szefowie kuchni z całej Polski. Każdy z nich miał za zadanie przygotować przepis z wykorzystaniem ślimaczego kawioru oraz filetów ślimaka produkowanych przez Snails Garden. Chcieliśmy pokazać, jak wiele jest możliwości wykorzystywania ślimaków w kuchni. Można je gotować, piec, dusić w sosie, smażyć, podawać mielone, a nawet marynowane. Idealnie sprawdzają się zarówno z dziczyzną, jak i w sałatce. Można je podawać na słodko, a także robić z nich drinki. Znajdują się tu zatem zarówno proste przepisy, jak i trudne receptury. Wszystkie łączy jedno - ślimak - przez lata zapomniany skarb natury. Mięso ślimaków jest delikatne, chude, a także ma znakomite walory odżywcze. Do przyrządzania potraw można wykorzystać również rodzime winniczki, jednak ich mięso jest twarde i ma ziemisty smak. Wadą jest także brak kontroli weterynaryjnej. W Polsce winniczki są objęte częściową ochronną - można je zbierać wyłącznie w maju, a w niektórych województwach zbiór jest całko wicie zakazany. Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom, które przyczyniły się do powstania niniejszej książki. Mamy nadzieję, że przepisy w niej zawarte będą interesujące i pomogą ponownie odkryć ślimaka - zapomniany przysmak polskiej kuchni.
Krzysztof Bukowski
Wydawca - Studio Editorial
Spis treści
Od wydawcySnails Garden Skalmowscy
Autorzy receptur Receptury Snails Garden
Przygotowanie żywych ślimaków i uniwersalny wywar z warzyw
Bruschetta ze ślimakami na ostro
Ślimaki zapiekane w pieczarkach
Zupa ze ślimaków
Ślimaki smażone
Ślimaki ze szpinakiem w cieście francuskim
Ślimaki po katalońsku
Ślimaki po burgundzku
Ślimaki myśliwego
Pierogi z mięsem ślimaków
Faszerowane jajka na zimno z kawiorem ślimaczym
Kawior w oliwie imbirowej
Mateusz Bojera
Pasztet ze ślimaków
Michał Bałazy
Kawior żydowski
Gołąbki ze ślimakiem
Ogród smaków
Piotr Bassara
Hiszpańskie ślimaki
Rafał Bernatowicz
Perwersja szpikowa
Ogród ślimaków
Dekadenckie bliny z kawiorem
Albert Bojarowski
Ślimaki w tempurze sezamowej
Bartosz Budnik
Polędwica z łososia bałtyckiego Adam Ciupka
Ślimaki w tempurze
Ślimaki w sosie własnym
Jerzy Czapla
Drink MeloŚlim Drink SoftŚlim
Piotr Domański
Miłosne uniesienie
Nieśmiałe pocałunki
Czerwone łoże
Patryk Dziamski
Zupa ziemniaczana / puree ziemniaczane
Chleb pszenno-orkiszowy ze ślimakami
Mus z pstrąga i ślimaków
Lody grzybowe
Lody z kalafiora z oliwą szczypiorkową
Amin Fakhari
Plate slowly
Incredible salad
Łukasz Fulara
Pierś perliczki ze ślimakami
Ślimak z grasicą cielęcą
Polędwiczka z jelenia ze ślimakami
Bartosz Gadzina
Wędzone ślimaki
Ślimaki duszone w winie
Przemysław Gqsiorowski
Ciszka kaszubska
Zupa krem z czosnku
Ślimaki smażone z chipsem z jarmużu
Michał Gerwatowski
Ślimaki aromatyzowane
Klaudia Głogowska
Prawy do lewego
Robert Głyda
Ślimaki z boczniakiem
Ślimaki z pomidorami koktajlowymi
Wojciech Harapkiewicz
Sałatka ze ślimaków
Zenon Hołubowski
Pizza
Krem chrzanowy
Bruschetta Spaghetti
Jakub Jakubowski
Parfait z wątróbek ślimaka
Robert Joachimiak-Szpinda
Ślimaki w ziołowo-orzechowej panierce
Marcin Kaczmarek-Pielin
Tatar z buraka i ślimaków
Assiette ślimaków
Consomme z ziemniaków z ogniska
Walenty Kania
Ostrygi krakowskie
Piotr Klepacz
Ślimaki marynowane
Arkadiusz Klimkiewicz
Kurczak kukurydziany
Krem z kapusty czerwonej
Mus ze słonego karmelu
Łukasz Konik
Ślimakowe praliny czekoladowe
Zbigniew Kopycki
Zimny bufet (ślimakowy)
Rafał Koziorzemski
Tatar ze ślimaka
Marek Kropielnicki
Rilettes z wątróbek ślimaka
Parfait ze ślimaka
Tomasz Królikowski
Ceviche ze ślimaka
Tomasz Kupian
Tatar siekany
Malwina Kurlenda
Roladki w cieście ryżowym
Przemysław Kuśnierek
Grillowany stek z tuńczyka
Ślimaki Helix aspersa
Krzysztof Leśniewski
Ślimaki na śledziu
Wojciech Linek
Rosół domowy
Ślimaki, małże i kalmary
Boczek wolno pieczony
Rafał Lorenc
Ślimak / kawior / pistacja
Damian Marchlewicz
Marynowane ślimaki
Ślimaki z kaszą gryczaną
Sebastian Michałczyk
Polędwiczka wieprzowa
Mateusz Mik
Pampuchy a la burgery
Leszek Murawski
Snails strogonoff
Ślimak na maśle
Jan Nawrocki
Ślimaki duszone w sosie bordelaise
Anna Niedziałkowska
Smażone ślimaki na szpinaku
Tomasz Nowak
Wątróbka ze ślimaka
Ślimaki w tempurze
Ślimak flambirowany w żubrówce
Maciej Ostrowski i Andrzej Stajer
Tatar z jelenia
Polędwica z dorsza sous-vide
Polędwiczka cielęca
Robert Pęcherzewski
Ślimaki z ąuinoa
Lech Pluciński
Ślimaki w tempurze estragonowej
Wojciech Rabiega
Ślimaki w sosie beurre blanc
Ślimaki w cieście czosnkowym
Marek Rybacki
Ślimaki z wężymordem
Ślimaki na soczewicy
Hubert Sanecki i Mateusz Galiszewski
Ślimak w ogródku
Jacek Schliske
Ślimak na leśnym runie
Sebastian „Szromu" Schrom
Konfitowane kacze języki z szafranem
Szymon Stach
Ślimaki w formie biszkoptu
Twist ślimaków po burgundzku
Radosław Szczepański
Ślimak na zielonym kruchym cieście
Zielone pierożki ze ślimakiem
Carbonara eon le lumache
Marcin R. Szulżycki
Sznytki z polędwicą wołową
Bun oc
Piotr Szymczak
Ślimaki ze szpinakiem
Wędzone ślimaki
Daniel Twardo
Pate ze ślimaków
Fondant z białej czekolady
Diana Volokhova
Ślimaczki w ślimakach
Bakłażan ze ślimakiem
Dynia faszerowana ślimakami i kasztanami
Emilia Waśkowicz
Tigres ze ślimaków
Tomasz Welter
Consomme ze ślimaków
Bartłomiej Witkowski
Ślimaki, gęś i zielony pieprz
Mateusz Wojnar
Muszle faszerowane ślimakiem
Ślimaki marynowane w syropie z agawy
Ślimaki w whisky
Krzysztof Zamczyk
Terrina ze ślimaków z borowikami
Książka
-
ISBN:
978-83-944828-0-0
-
Autor:
SNAILS GARDEN Skalmowscy
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2016
-
Format:
200x200 mm.
-
Liczba stron:
251
-
Oprawa:
Twarda