"Zdrowie na własne życzenie 2" jest kontynuacją wiadomości zawartych w pierwszej części "Zdrowia na własne życzenie". O ile pierwsza część mówi: co robić, to druga część mówi: czego nie robić, by być zdrowym jakich błędów nie popełniać.
Spis treści
Rozdział 1 Zdrowie jako alternatywa dla medycyny1. Medycyna a zdrowie
2. Medycyna a choroby
Rozdział 2 Nadżerki nabłonka jelitowego
1. Tkanka nabłonkowa
2. Nabłonek jelita cienkiego
3. Nadżerki nabłonka jelita cienkiego
4. Dziurawe jelita
5. Zaburzenia wchłaniania
6. Inne przyczyny powstawania nadżerek
7. Korzyści wynikające ze szczelności jelit
Rozdział 3 Toksyny
1. Toksemia
2. Endotoksyny
3. Egzotoksyny
4. Samooczyszczanie organizmu z toksyn
Rozdział 4 Wydalanie toksyn
1. Wątroba jako filtr organizmu
2. Stłuszczenie wątroby
3. Szlaki wydalania toksyn
4. Kamica żółciowa
Rozdział 5 Magazynowanie toksyn w tkance łącznej. ..
1. Surowica
2. Układ limfatyczny (chłonny)
3. Krew i limfa jako magazyn toksyn
4. Tkanka tłuszczowa jako magazyn toksyn
5. Tkanka kostna jako magazyn toksyn
6. Błony surowicze jako magazyn toksyn
a. Otrzewna
b. Opłucna
c. Osierdzie
d. Okostna
e. Powięzie
7. Ozębna jako magazyn toksyn
8. Tkanka chrzęstna jako magazyn toksyn
a. Stawy
b. Ścięgna, pochewki ścięgien i kaletki maziowe....
9. Układ nerwowy jako magazyn toksyn
a. Ośrodkowy układ nerwowy
b. Obwodowy układ nerwowy
Nerwy czaszkowe
Nerwy rdzeniowe
Rozdział 6 Samooczyszczanie organizmu ze złogów
1. Oczyszczanie płytkie
2. Oczyszczanie głębokie
Rozdział 7 Lektyny - przyczyny szukające chorób
1. Rola systemu odpornościowego
2. Antygeny
3. Lektyny
4. Lektyny pokarmowe
5. Lektyny pokarmowe we krwi
6. Jeść zgodnie z grupą krwi
7. Użyteczność diety zależnej od grupy krwi
8. Dalsze losy lektyn „przyjaznych”
Rozdział 8 Nietolerancja glutenu
1. Celiakia - klasyczna postać nietolerancji glutenu
2. Postać niema (ubogoobjawowa) celiakii
3. Postać ukryta (latentna) nietolerancji glutenu
4. Postać skojarzona nietolerancji glutenu
5. Konsekwencje zdrowotne nietolerancji glutenu
6. Gluten a powodzenie w leczeniu chorób
Rozdział 9 Choroby z autoagresji
1. Stwardnienie rozsiane
2. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
3. Choroba Crohna
4. Reumatyzm
5. Cukrzyca typu 1
Rozdział 10 Alergia (uczulenie)
1. Histamina
2. Alert histaminowy
3. Reakcja alergiczna
4. Nabywanie alergii
5. Medyczne blokowanie objawów alergii
6. Jak wyleczyć alergię
Rozdział 11 Choroby tarczycy i przytarczyc
1. Funkcje przytarczyc
2. Funkcje tarczycy
a. Kalcytonina (Ct)
b. Trójjodotyronina (T3) i tyroksyna (T4)
3. Nadczynność tarczycy
a. Objawy nadczynności tarczycy
b. Choroba Gravesa-Basedowa
c. Wole guzowate nadczynne
4. Niedoczynność tarczycy
a. Objawy niedoczynności tarczycy
b. Niedoczynność tarczycy spowodowana stanem zapalnym...
c. Choroba Hashimoto
5. Nadczynność tarczycy z niedoczynnością
6. Wole tarczycy
a. Wole obojętne i niedoczynne
b. Wole nadczynne
c. Wole guzowate
7. Leczenie chorób tarczycy
Rozdział 12 Istota odżywiania
1. Losy zjedzonego posiłku
2. Pobieranie substancji odżywczych
3. Zaburzenia we wchłanianiu
4. Konsekwencje zaburzeń we wchłanianiu
5. Maskowanie objawów nieprawidłowego wchłaniania
Rozdział 13 Przemiana materii
1. Metabolizm, czyli przemiana materii i energii
a. Katabolizm i produkty przemiany materii
b. Anabolizm
2. Hormonalne sterowanie metabolizmem
3. Szybka albo wolna przemiana materii
4. Nasz wpływ na metabolizm
Rozdział 14 Zasady zdrowego odżywiania
1. Jesteśmy potomkami przodków
2. Ewolucja człowieka
3. Warunki środowiskowe paleolitu
4. Wędrówki zwierząt plejstoceńskiej megafauny
5. Życie ludzi epoki paleolitu
6. Odżywianie ludzi paleolitu
7. Odżywianie ludzi w okresie rolnictwa
8. Powrót do korzeni
9. Ogólne zasady przygotowywania posiłków
a. Śniadanie
b. Drugie śniadanie
c. Obiad
d. Kolacja
10. Podjadanie (jedzenie między posiłkami)
11. Solenie posiłków
12. Picie płynów
Rozdział 15 Kwasy nukleinowe
1. Kwas dezoksyrybonukleinowy - DNA
2. Kwas rybonukleinowy - RNA
3. Puryny
4. Kwas moczowy
5. Trawienie kwasów nukleinowych
Rozdział 16 Białka
1. Tworzenie aminokwasów
2. Wykaz aminokwasów występujących w organizmie człowieka..
a. Aminokwasy egzogenne
b. Aminokwasy endogenne
3. Tworzenie białek
4. Obrót białkowy
Rozdział 17 Tłuszcze
1. Tłuszcze nasycone
2. Tłuszcze nienasycone
3. Oleje roślinne
4. Podział olejów wg wiązań omega
a. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
b. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
5. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
6. Oleje - mity a rzeczywistość
7. Margaryna
Rozdział 18 Cukry (węglowodany)
1. Jednocukry
2. Dwucukry
3. Wielocukry
4. Błonniki
Rozdział 19 Witaminy i substancje witaminopodobne
1. Specyficzna rola witamin
2. Konsekwencje niedoboru witamin
3. Funkcje witamin i ich naturalne źródła
4. Witaminy sąjak oddech
5. Przyczyny niedoboru witamin
6. Witaminy syntetyczne
7. Substancje witaminopodobne
8. Karotenoidy
Rozdział 20 Minerały, czyli makro- i mikroelementy
1. Łańcuch pokarmowy
2. Makro- i mikroelementy
3. Minerały w pożywieniu
4. Funkcje minerałów i ich naturalne źródła
5. Wszystkie minerały potrzebne są tak samo
Rozdział 21 Otyłość i cukrzyca
1. Źródła energii
2. Przyczyna otyłości i cukrzycy
3. Regulacja poziomu cukru we krwi
4. Glikogen
a. Glikogen wątrobowy
b. Glikogen mięśniowy
5. Zamiana glikogenu w tłuszcz
6. Tłuszcz pokarmowy jest niezbędnym czynnikiem tycia...
7. Otyłość a cukrzyca
Rozdział 22 Dwie tkanki tłuszczowe
1. Biała tkanka tłuszczowa
2. Brunatna tkanka tłuszczowa
3. Utrzymanie ciepła przez brunatną tkankę tłuszczową
4. Zmiana ról
Rozdział 23 Leczenie otyłości i cukrzycy
1. Błędne koło odchudzania
2. Atrofia, czyli fizjologiczny zanik (tkanki tłuszczowej)
3. Otyłość i cukrzyca jako efekt przekarmienia cukrem
4. Głód komórkowy
5. Jak wygrać z otyłością i cukrzycą
6. Trudne przypadki
Rozdział 24 Lekko- czy ciężkostrawne
1. Lekkostrawne produkty żywnościowe
2. Ciężkostrawne produkty żywnościowe
3. Dla kogo schabowy i bigos
Rozdział 25 Metody konserwowania żywności
1. Działanie konserwantów na żywność
2. Działanie konserwantów na organizm
3. Bez konserwantów
a. Pasteryzacja
b. Sterylizacja
c. Homogenizacja
d. Rafinacja
e. Napromieniowanie
Rozdział 26 Mleko wiejskie
1. Tradycja mleka w jadłospisie człowieka
2. Mleko wiejskie
3. Krowie mleko dla człowieka
4. Pić mleko czy nie pić
5. Mleko surowe czy przegotowane
6. Kwaśne mleko
7. Masło wiejskie
8. Maślanka
9. Twaróg wiejski
10. Serwatka
Rozdział 27 Mleko mleczarskie
1. Czyszczenie i odtłuszczanie mleka pełnego
2. Normalizacja mleka odtłuszczonego
3. Pasteryzacja mleka
4. Normalizacja oraz zakwaszanie śmietanki
5. Masło mleczarskie
6. Maślanka mleczarska
7. Mleczarskie napoje fermentowane
Rozdział 28 Mleko z koncernów mleczarskich
1. Mleko w zakładzie mleczarskim
2. Sterylizacja UHT mleka
3. Homogenizacja mleka
4. Szkodliwość mleka z zakładów mleczarskich
5. Koncentraty mleczne
6. Śmietanka i śmietana z zakładów mleczarskich
7. Masło z zakładów mleczarskich
8. Maślanka z zakładów mleczarskich
Rozdział 29 Mleczne napoje fermentowane
1. Kefir
2. Jogurt
3. Biokefiry i biojogurty jako proteza odporności
Rozdział 30 Sery i twarogi
1. Ser biały (twaróg)
2. Zawartość wapnia w serach
3. Wartość odżywcza twarogu
4. Serki homogenizowane (twarożki)
5. Sery podpuszczkowe (żółte sery)
6. Serki topione
7. Wartość odżywcza serów podpuszczkowych
Rozdział 31 Nietolerancja naturalnych składników mleka
1. Nietolerancja laktozy
2. Nietolerancja galaktozy
3. Alergie na białka mleka
Alfa-laktoalbuminy
Beta-laktoglobulina
Alfa-kazeina
Rozdział 32 Jajka
1. Wartość odżywcza jaj
2. Jajka wiejskie
3. Jajka ze sklepu
4. Sposoby karmienia niosek
Rozdział 33 Mięso
1. Mit o gniciu mięsa
2. Mięso zdrowe i nie
3. Uzdatnianie mięsa do spożycia
Rozdział 34 Cholesterol
1. Cholesterol egzo- i endogenny
2. Cholesterol we krwi
3. Dwa rodzaje cholesterolu transportowanego we krwi
a. Cholesterol LDL
b. Cholesterol HDL
4. Jak jest lek, to choroba się znajdzie
5. Zgubne skutki zażywania statyn
Rozdział 35 Cholesterol a inne przeciwutleniacze
1. Suplementy diety - leki pochodzenia naturalnego?
2. Wolne rodniki tlenowe
3. Przeciwutleniacze roślinne i ludzkie
4. Cholesterol jako przeciwutleniacz
5. O czym świadczy wzrost cholesterolu
6. Przyczyny wzrostu ilości wolnych rodników tlenowych
7. Przeciwutleniacze pokarmowe
Rozdział 36 Rak, czyli nowotwór złośliwy
1. Podział komórek
2. Mutacje komórek
3. Walka z mutantami
4. Wytworzenie torebki guza
5. Podwójna rola torebki guza
6. Przypadki uszkodzenia torebki guza
7. Nowotwór łagodny
8. Uzłośliwienie nowotworu
9. Wytworzenie zrębu
10. Podwójna rola zrębu
11. Nowotwór złośliwy
12. Nacieki
13. Przerzuty
14. Podsumowanie etapów rozwoju guza nowotworowego...
15. Łatwiej zapobiegać niż leczyć
16. Jak leczyć raka
Rozdział 37 Czy warto żyć 150 lat
1. Poszukiwanie genu starości
2. Teoria o kopiowaniu
3. Co skraca nam życie
4. Jak zgarnąć całą pulę życia
5. Czy można odzyskać utraconą część puli
6. Długie życie w zdrowiu co się zowie
Książka
-
ISBN:
978-83-921922-8-2
-
Autor:
Józef Słonecki
-
Wydanie:
6
-
Rok wydania:
2011
-
Format:
14.5x20.5cm
-
Liczba stron:
256
-
Oprawa:
Miękka