Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Karen Vago,
Waga produktu: 0.250 kg
EAN: 8372491267
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Astrum


Wrocław 1997, wydanie 1, format 145 x 200, objętość 160 str., oprawa miękka

Dzięki tej książce Czytelnik pozna najczęściej dodawane do żywności konserwanty i barwniki, dowie się, dlaczego pestycydy czy azotany powinno się wyeliminować z upraw rolniczych, nauczy się, jak "usunąć" z organizmu metale ciężkie itd. Książka stanowi przewodnik po świecie trucizn, szczególnie polecany matkom oraz wszystkim, którzy pragną świadomie, zdrowo żywić siebie i swoich bliskich.


Spis treści

1. Wolne rodniki

2. Metale toksyczne.

3. Ołów.
Gdzie w środowisku znajduje się ołów?
Jak ołów wpływa na organizm?
Ołów w organizmie
Jak organizm radzi sobie z ołowiem?

4. Rtęć.
Metylortęć w środowisku
Jak organizm radzi sobie z rtęcią?.
Jak metylortęć wpływa na organizm?
Stwardnienie rozsiane a rtęć.
Zagrożenie wywołane plombami amalgamatowymi.
Aktywne wspomaganie organizmu odpowiednimi składnikami mineralnymi.
Przeciwutleniacze usuwają szkody wyrządzone przez wolne rodniki.
Inne substancje ochronne
Jak zapobiegać zatruciom rtęcią?.

5. Kadm.
Skąd bierze się kadm w środowisku?
Kadm w organizmie
Jak kadm działa na organizm?

6. Aluminium.
Aluminium w organizmie
Choroba Alzheimera.
Choroba Parkinsona.

7. Miedź.
Miedź w organizmie

8. Fluor.
Fluor w organizmie

9. Substancje obce w żywności

10. Substancje dodawane celowo do żywności.
Czy substancje uszlachetniające dodawane do żywności są
bezpieczne?.
Klasyfikacja substancji obcych uszlachetniających dodawanych do żywności

11. Barwniki

12. Środki konserwujące

13. Przedwutleniacze.

14. Substancje stabilizujące i emulgujące

15. Substancje poprawiające smak i zapach
Czy substancje celowo dodawane do żywności są koniecznością?

16. Napromieniowanie żywności.
W których krajach napromieniowuje się żywność?
Jakie procesy zachodzą w napromieniowanej żywności?.
Jak rozpoznać produkty napromieniowane?
„Tropienie" napromieniowanej żywności.
Dlaczego napromieniowuje się pożywienie?
Czy napromieniowanie wpływa na jakość żywności?.
Dlaczego uważa się, że napromieniowanie żywności jest bezpieczne?
Chemiczne zmiany zachodzące w napromieniowanej żywności. Czy zmniejsza się wartość odżywcza napromieniowanych środków spożywczych?
Napromieniowanie a inne formy zubożania wartości odżywczej pożywienia.
Czy napromieniowanie żywności zapobiega zatruciom pokarmowym? .
Botulizm.
Rekontaminacja po napromieniowaniu.
Mutacje
Enterotoksyny
Allatoksyny
Salmonella.
Higiena
Czy napromieniowanie żywności ma przyszłość?

17. Pestycydy.
Pestycydy w środkach spożywczych i w organizmie.
Gdy pestycydy nie docierają do miejsca przeznaczenia
Symptomy alergiczne po narażeniu na pestycydy
Czy pestycydy wywołują raka?
Czy pestycydy mogą prowadzić do wynaturzeń?
Inne problemy zdrowotne wynikające ze stosowania pestycydów.
Trzeci świat się zatruwa.
Rozwiązania przyszłościowe.

18. Żywność ekologiczna - to jest to
Jak postępować ze sztucznie nawożoną żywnością?.
Jak organizm może pozbyć się pestycydów?

19. Kilka praktycznych rad.

20. Azotany
Jak powstają azotany?.
Azotany w warzywach.
Azotany w mięsie.
Azotany w mleku.
Czy azotany są niebezpieczne?
Jak zredukować ilość azotanów w środowisku?.
Jak zredukować ilość azotanów w pożywieniu?.

21. Promieniotwórczość
Promieniowanie i radioaktywność - o czym właściwie mowa?
Radioaktywność.
Naturalne promieniowanie ziemskie
Uszkodzenia spowodowane napromieniowaniem
Jak ochronić się przed promieniowaniem?
Eliminacja pierwiastków radioaktywnych

22. Dzieci a zanieczyszczenie środowiska
Czy miedź, metale ciężkie i pestycydy mają wpływ na płód?

23. Nadpobudliwość.
Nadpobudliwość a metale ciężkie i miedź.
Odżywianie dzieci nadpobudliwych

24. Skutki intensywnej gospodarki rolnej to „bomba" dla dzieci

25. Woda.
Jak poprawić jakość wody?.

26. „Złodzieje" składników odżywczych
Składniki odżywcze eliminujące zanieczyszczenia organizmu: witaminy o działaniu przeciwutleniającym
Składniki mineralne zapobiegające zatruciom.

Wnioski.

Wykaz - ważniejsze substancje obce celowo dodawane do żywności

Indeks rzeczowy

Książka

  • ISBN: 

    83-7249-126-7

  • Autor: 

    Karen Vago

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss