Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Tadeusz Jędrysiak,
Waga produktu: 0.450 kg
EAN: 9788320818444
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: PWE


Warszawa 2010, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 164 str, oprawa miękka

Ciągłe poszukiwanie czegoś nowego i czegoś innego sprawia, że rośnie zainteresowanie turystyką na terenach pozamiejskich. Turystyka kulturowa na obszarach wiejskich pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego regionu, przejawiające się m.in. w stylu budownictwa mieszkalnego, zabytkach architektury, elementach twórczości ludowej, tradycjach kuchni regionalnej. Pielęgnowanie duchowej i materialnej kultury danego miejsca pozwala zachować jego odrębność regionalną, a to umożliwia tworzenie atrakcyjnych ofert turystycznych.

Spis treści

Wstęp

Rozdział 1
Wiejska turystyka kulturowa - definicja, specyficzne problemy i czynniki rozwoju
1. Charakterystyka współczesnej polskiej wsi
2. Turystyka wiejska
3. Specyficzne problemy turystyki wiejskiej
4. Wiejska turystyka kulturowa
5. Zrównoważona wiejska turystyka kulturowa i czynniki jej rozwoju
6. Wiejska turystyka kulturowa a sezonowość i wielkość popytu turystycznego
7. Agroturystyka szansą rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej

Rozdział 2
Wartości dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Dziedzictwo kulturowe polskiej wsi
2. Krajobraz polskiej wsi
3. Regiony etnograficzne i grupy etniczne w Polsce
4. Elementy kultury ludowej należące do dziedzictwa kulturowego
Pojęcie kultury ludowej
Tradycja
Folklor - kultura duchowa wsi
Kultura materialna wsi
Sztuka ludowa

Rozdział 3
Ochrona dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Ochrona dziedzictwa kulturowego wsi a rozwój turystyki kulturowej
2. Sposoby ochrony i popularyzacja dziedzictwa kulturowego wsi
3. Skanseny jako miejsca zachowania kultury ludowej
4. Zespoły folklorystyczne i festiwale ostoją dziedzictwa kulturowego
5. Twórczość ludowa - ginące zawody
6. Zachowanie dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi

Rozdział 4
Wiejska turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju regionu
1. Ekonomiczne korzyści z rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej
2. Dziedzictwo kulturowe w kształtowaniu oferty turystycznej w wiejskiej
turystyce kulturowej
3. Produkt turystyki wiejskiej i jego składniki
4. Kształtowanie produktów markowych w turystyce wiejskiej
5. Produkty regionalne jako atrakcja turystyczna
6. Szlaki turystyczne jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego
Bibliografia

Książka

  • ISBN: 

    978-83-208-1844-4

  • Autor: 

    Tadeusz Jędrysiak

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss