X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.PWE
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 164 str, oprawa miękka
Ciągłe poszukiwanie czegoś nowego i czegoś innego sprawia, że rośnie zainteresowanie turystyką na terenach pozamiejskich. Turystyka kulturowa na obszarach wiejskich pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego regionu, przejawiające się m.in. w stylu budownictwa mieszkalnego, zabytkach architektury, elementach twórczości ludowej, tradycjach kuchni regionalnej. Pielęgnowanie duchowej i materialnej kultury danego miejsca pozwala zachować jego odrębność regionalną, a to umożliwia tworzenie atrakcyjnych ofert turystycznych.
Spis treści
WstępRozdział 1
Wiejska turystyka kulturowa - definicja, specyficzne problemy i czynniki rozwoju
1. Charakterystyka współczesnej polskiej wsi
2. Turystyka wiejska
3. Specyficzne problemy turystyki wiejskiej
4. Wiejska turystyka kulturowa
5. Zrównoważona wiejska turystyka kulturowa i czynniki jej rozwoju
6. Wiejska turystyka kulturowa a sezonowość i wielkość popytu turystycznego
7. Agroturystyka szansą rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej
Rozdział 2
Wartości dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Dziedzictwo kulturowe polskiej wsi
2. Krajobraz polskiej wsi
3. Regiony etnograficzne i grupy etniczne w Polsce
4. Elementy kultury ludowej należące do dziedzictwa kulturowego
Pojęcie kultury ludowej
Tradycja
Folklor - kultura duchowa wsi
Kultura materialna wsi
Sztuka ludowa
Rozdział 3
Ochrona dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Ochrona dziedzictwa kulturowego wsi a rozwój turystyki kulturowej
2. Sposoby ochrony i popularyzacja dziedzictwa kulturowego wsi
3. Skanseny jako miejsca zachowania kultury ludowej
4. Zespoły folklorystyczne i festiwale ostoją dziedzictwa kulturowego
5. Twórczość ludowa - ginące zawody
6. Zachowanie dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi
Rozdział 4
Wiejska turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju regionu
1. Ekonomiczne korzyści z rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej
2. Dziedzictwo kulturowe w kształtowaniu oferty turystycznej w wiejskiej
turystyce kulturowej
3. Produkt turystyki wiejskiej i jego składniki
4. Kształtowanie produktów markowych w turystyce wiejskiej
5. Produkty regionalne jako atrakcja turystyczna
6. Szlaki turystyczne jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-208-1844-4
-
Autor:
Tadeusz Jędrysiak
Inne tytuły z tej serii:
Organizacja pracy w hotelarstwie
5,00
PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie
32,13
PLN
Międzynarodowe organizacje turystyczne
25,00
PLN
38,85 PLN
Oszczędzasz 13.85 PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie Podręcznik Podstawy ekonomiczne i prawne w hotelarstwie
15,30
PLN
30,60 PLN
Oszczędzasz 15.30 PLN
Promocja i informacja w turystyce
7,00
PLN
Drogi ewolucji drukowanych przewodników turystycznych po Polsce
14,90
PLN
36,90 PLN
Oszczędzasz 22.00 PLN
Wyspy Bałtyku Przewodnik dla nurków
45,15
PLN
Marketing w turystyce PWE
19,90
PLN
46,00 PLN
Oszczędzasz 26.10 PLN
Strategie rozwoju turystyki w regionie
39,20
PLN
Obsługa ruchu turystycznego
56,00
PLN
Ekonomika turystyki i rekreacji
64,80
PLN
Polska Atlas turystyki wiejskiej 2010/2011
12,76
PLN
42,53 PLN
Oszczędzasz 29.77 PLN
Transformacje prawa turystycznego
5,00
PLN