X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.PWE
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 164 str, oprawa miękka
Ciągłe poszukiwanie czegoś nowego i czegoś innego sprawia, że rośnie zainteresowanie turystyką na terenach pozamiejskich. Turystyka kulturowa na obszarach wiejskich pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego regionu, przejawiające się m.in. w stylu budownictwa mieszkalnego, zabytkach architektury, elementach twórczości ludowej, tradycjach kuchni regionalnej. Pielęgnowanie duchowej i materialnej kultury danego miejsca pozwala zachować jego odrębność regionalną, a to umożliwia tworzenie atrakcyjnych ofert turystycznych.
Spis treści
WstępRozdział 1
Wiejska turystyka kulturowa - definicja, specyficzne problemy i czynniki rozwoju
1. Charakterystyka współczesnej polskiej wsi
2. Turystyka wiejska
3. Specyficzne problemy turystyki wiejskiej
4. Wiejska turystyka kulturowa
5. Zrównoważona wiejska turystyka kulturowa i czynniki jej rozwoju
6. Wiejska turystyka kulturowa a sezonowość i wielkość popytu turystycznego
7. Agroturystyka szansą rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej
Rozdział 2
Wartości dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Dziedzictwo kulturowe polskiej wsi
2. Krajobraz polskiej wsi
3. Regiony etnograficzne i grupy etniczne w Polsce
4. Elementy kultury ludowej należące do dziedzictwa kulturowego
Pojęcie kultury ludowej
Tradycja
Folklor - kultura duchowa wsi
Kultura materialna wsi
Sztuka ludowa
Rozdział 3
Ochrona dziedzictwa kulturowego polskiej wsi
1. Ochrona dziedzictwa kulturowego wsi a rozwój turystyki kulturowej
2. Sposoby ochrony i popularyzacja dziedzictwa kulturowego wsi
3. Skanseny jako miejsca zachowania kultury ludowej
4. Zespoły folklorystyczne i festiwale ostoją dziedzictwa kulturowego
5. Twórczość ludowa - ginące zawody
6. Zachowanie dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi
Rozdział 4
Wiejska turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju regionu
1. Ekonomiczne korzyści z rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej
2. Dziedzictwo kulturowe w kształtowaniu oferty turystycznej w wiejskiej
turystyce kulturowej
3. Produkt turystyki wiejskiej i jego składniki
4. Kształtowanie produktów markowych w turystyce wiejskiej
5. Produkty regionalne jako atrakcja turystyczna
6. Szlaki turystyczne jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-208-1844-4
-
Autor:
Tadeusz Jędrysiak
Inne tytuły z tej serii:
Polska Atlas turystyki wiejskiej 2010/2011
12,76
PLN
42,53 PLN
Oszczędzasz 29.77 PLN
Ekonomika turystyki i rekreacji
64,80
PLN
Drogi ewolucji drukowanych przewodników turystycznych po Polsce
14,90
PLN
36,90 PLN
Oszczędzasz 22.00 PLN
Organizacja pracy w hotelarstwie
5,00
PLN
Wyspy Bałtyku Przewodnik dla nurków
45,15
PLN
Obsługa ruchu turystycznego
56,00
PLN
Transformacje prawa turystycznego
5,00
PLN
Międzynarodowe organizacje turystyczne
25,00
PLN
38,85 PLN
Oszczędzasz 13.85 PLN
Strategie rozwoju turystyki w regionie
39,20
PLN
Prawo turystyczne
50,20
PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie
32,13
PLN
Marketing w turystyce PWE
19,90
PLN
46,00 PLN
Oszczędzasz 26.10 PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie Podręcznik Podstawy ekonomiczne i prawne w hotelarstwie
15,30
PLN
30,60 PLN
Oszczędzasz 15.30 PLN