-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Rea
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2011, format 165 x 235, objętość 280 str., oprawa miękka
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik obsługi turystycznej oraz studentów kierunków hotelarsko-turystycznych.
Książka w sposób kompleksowy omawia zagadnienia teoretyczne i praktyczne związane z szeroko rozumianą obsługą ruchu turystycznego.Treści zawarte w podręczniku podane są w przystępny sposób, natomiast liczne pytania i ćwiczenia umożliwiają łatwiejsze przyswajanie przedstawionych zagadnień. Zaletą podręcznika jest jego logiczna budowa, przejrzystość i atrakcyjna szata graficzna. Materiał podzielono na cztery części.
W części czwartej przedstawiono:
organizację imprez turystycznych,
obsługę podróżniczą.
W części pierwszej omówiono kulturę obsługi i etykę zawodu, działalność i organizację biura podróży, bazę noclegową w turystyce. Natomiast w części drugiej bazę gastronomiczną w turystyce oraz transport w turystyce.
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową, programem nauczania oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik obsługi turystycznej.
Spis treści
WstępRozdział 5. ORGANIZACJA IMPREZ TURYSTYCZNYCH
5.1. Produkt turystyczny-cechy i struktura
5.2. Kategorie produktów turystycznych
5.3. Impreza turystyczna
5.4. Rodzaje programów imprez turystycznych
5.5. Organizacja imprezy turystycznej
5.6. Etap I-Przygotowanie imprezy turystycznej
5.7. Bezpieczeństwo uczestników imprez turystycznych
5.8. Etap II-Sprzedaż imprezy turystycznej
5.9. Budowa katalogu ofert, folderu i ulotki imprez turystycznych
5.10. Warunki uczestnictwa w imprezach turystycznych
5.11. Etap III-Realizacja imprezy turystycznej
5.12. Etap IV - Rozliczenie i księgowanie imprezy turystycznej
5.13. Teczka imprezy turystycznej
Rozdział 6. OBSŁUGA PODRÓŻNICZA
6.1. Pojęcie obsługi podróżniczej
6.2. Paszporty
6.3. Dowody osobiste
6.4. Przemieszczanie się w państwach grupy Schengen
6.5. Wizy
6.6. Cła
6.7. Dewizy.
6.8. Szczepienia obowiązkowe i zalecane przed wyjazdem do różnych krajów świata
6.9. Dokumenty komunikacyjne w obsłudze podróżniczej
6.10. Rozkłady komunikacyjne krajowe i zagraniczne
6.11. Dokumenty finansowe
6.12. Przejścia graniczne w ruchu pasażerskim
6.13. Odprawa pasażerów
6.14. Obsługa pasażerów podczas podróży
6.15. Postępowanie w przypadku zagubienia bagażu
6.16. Infrastruktura dworców: autokarowych, kolejowych, lotniczych, promowych
6.17. Udzielanie informacji-dokumenty informacyjne
6.18. Polskie placówki konsulamo-dyplomatyczne
6.19. Obyczaje różnych narodów.
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-7544-366-0
-
Autor:
Maria Peć,Iwona Michniewicz