-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.WSHiG Poznań
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Turystyka rekreacja hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce
Poznań 2009, wyd. 1, format 160 x 240, objętość 334 str., oprawa miękka
Inspiracją do przygotowania kolejnej monografii na temat: "Turystyka, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce" wydanej w serii Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu była potrzeba różnych środowisk regionalnych, które doceniają usługi pośrednictwa i organizacji w zakresie rozwoju bazy turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej. Każde opracowanie na ten temat jest związane z aktywnością turystyczną i rekreacyjną oraz nowoczesnym biznesem w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Autorami opracowań na powyższe tematy są przedstawiciele środowisk akademickich i Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki.
Monografię przygotowaliśmy z nadzieją, że zainteresuje osoby przyczyniające się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych jako prozdrowotna potrzeba organizmu na każdym etapie rozwoju oraz jako ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowane prace mogą być pomocne w dydaktyce ze studentami na kierunku studiów turystyka i rekreacja, którzy przygotowują się do zawodu w branży turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej.
Spis treści
WstępCzęść I: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z turystyki
Wiesław Siwiński, Roman Dawid Tauber
Badania marketingowe w usługach turystycznych (w świetle przeprowadzonych ankiet)
Krzysztof Kasprzak
Rozwój turystyki do 2015 r.
Marek Stuczyński
Turystyka w obliczu kryzysu w świetle raportów i prognoz przedstawionych podczas Międzynarodowej Giełdy Turystycznej ITB 2009 w Berlinie
Jerzy Gaj
Wpływ zachodnioeuropejskich doświadczeń w dziedzinie wychowania fizycznego, sportu i turystyki na polską rzeczywistość na przełomie XIX i XX w
Dawid Krystek
Ewolucja produktu turystycznego w województwie leszczyńskim w latach 1975-1998
Michał Kozak
Powstanie i działalność Automobilklubu Wielkopolski w latach 1923-1939
Lidia Michałek
Turystyka kwalifikowana jako forma rekreacji
Agnieszka Zaremba, Irena Czyżewska
Wpływ turystyki i krajoznawstwa na kształtowanie osobowości młodzieży
Romana Drzymała
Turystyka jako forma rekreacji fizycznej i psychicznej ludzi niepełnosprawnych
Mieszko Wielebski
Gazy stosowane w turystyce nurkowej
Grzegorz Konieczny
Potrzeba aktywizacji badań marketingowych w sektorze turystycznym w Polsce
Rozdział II: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z rekreacji
Ewa Mucha-Szajek
Podstawy metodologiczne diagnozowanie potrzeb kulturalno-światowych.
Wiesław Siwiński, Anna Woźniak
Adaptacja zawodowa młodego animatora rekreacji i turystyki
Małgorzata Paczyńska
Promocja rekreacji ruchowej przez wybrane hotele niektórych państw basenu Morza Sródziemnego (na przykładzie Egiptu, Grecji, Hiszpanii i Tunezji)
Dariusz Posiadała, Marcin Andrzejewski
Drug use in sport and students health awareness introduction
Mieszko Wielebski
Oszacowanie ryzyka w pracy instruktora nurkowania rekreacyjnego nietechnicznego
Tomasz Adamczyk
Kompetencje żeglarzy a postrzeganie ryzyka w procesie wyboru obszaru destynacji w morskiej turystyce żeglarskiej
Rozdział III: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z diagnozowania problematyki społeczno-ekonomicznej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii
Edward Kamiński, Tadeusz Skurczak
Źródła wody pitnej i jej uzdatnianie na obszarze miasta Piły
Józef Zawadzki, Joanna Jackowska
Usługi gastronomiczne na promach Polskiej Źeglugi Bałtyckiej
Katarzyna Larska, Edward Kamiński
Bakteryjne zatrucia pokarmowe w domu i gastronomii
Wiesław Siwiński
Wiedza pracowników przedsiębiorstw turystyczno-rekreacyjnych i hotelarskich o badaniach marketingowych
Ewa Doręgowska-Wojnowska
Wybrane regulacje prawne w przedmiocie świadczenia pracy w hotelarstwie w świetle prawa europejskiego
Władysław Biczysko
Możliwości zastosowania wybranych metod i narzędzi badawczych w zarządzaniu przedsiębiorstwem turystycznym
Andrzej Wartecki
Działalność gospodarcza w Polsce oraz w Unii Europejskiej.
Anna Kochmańska
Kultura organizacyjna kluczem do sukcesu firmy
Grzegorz Konieczny
Europejski popyt na zagraniczne wyjazdy turystyczne
Mariusz Posłuszny
Mózgowe porażenie dziecięce a hipoterapia.
Mariusz Posłuszny
Hipoterapia a autyzm
Rozdział IV: Doniesienia i komunikaty naukowe.
Romuald Wawrzyniak, Filip Morkowski
Remarks on the relative untranslatability of puns - a comparative analysis
Władysław Biczysko
Podatek od towarów i usług VAT w hotelarstwie, gastronomii i turystyce.
Marian Liskowski
Wybrane zagadnienia z matematycznych podstaw klasycznej optymalizacji w przypadku wielu zmiennych decyzyjnych z przykładami (II)
Jolanta Szpis
Warunki ziemi pałuckiej do uprawiania rekreacji ruchowej
Marcin Andrzejewski, Dariusz Posiadała
Young footballers - the dynamics of changes in chosen elements of physical fitness due to training and match burdens
Książka
-
ISBN:
978-83-88537-77-6
-
Redaktor:
Wiesław Siwiński, Roman Dawid Tauber, Ewa Mucha-Szajek