X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.PWE
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Turystyka jako jedna z gałęzi przemysłu może stanowić dla polskiej gospodarki szansę rozwoju w XXI wieku. Jednak turystyka to nie tylko gałąź przemysłu, lecz także kreowanie popytu (coraz silniejszego) na usługi turystyczne (m.in. na usługi hotelarskie). Stało się to możliwe dzięki zmianom, które zaszły w Polsce w ostatnich latach. Do zmian tych można zaliczyć: uproszczenie procedur przyjazdowych, podwyższenie standardu i wzrost liczby hoteli czy rozwój samorządów lokalnych. Ponadto zmiany w ustawie o usługach turystycznych (1997) i nowe rozporządzenie Rady Ministrów (1999) regulujące kwestię kategoryzacji zakładów hotelarskich przyczyniły się do ich intensywniejszego rozwoju.
W drugim zmienionym wydaniu Marketingu ... autor uwzględnił wszystkie wymienione zmiany, traktując usługę hotelarską jako produkt w znaczeniu marketingowym
Marketing usług hotelarskich zainteresuje na pewno studentów kierunków związanych z turystyką w wyższych uczelniach różnych typów, słuchaczy pomaturalnych szkół hotelarskich i gastronomicznych oraz właścicieli i pracowników różnych obiektów turystycznych.
Rozdział 1 - Wprowadzenie w problematykę hotelarstwa
1.1. Definicja zakładu hotelarskiego i jego usług
1.2. Niektóre pojęcia związane z hotelarstwem
1.3. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi
1.4. Najważniejsze cechy usługi hotelarskiej
1.5. Rozwój i wielkość bazy usługowej hotelarstwa
Rozdział 2 - Usługa hotelarska jako produkt
2.1. Istota usługi hotelarskiej jako produktu
2.2. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie
2.3. Niektóre elementy produktu a zaspokojenie potrzeb klienta
2.4. Użyteczność usługi hotelarskiej
2.5. Segmentacja rynku
2.6. Niektóre kierunki rozwoju usług hotelarskich
Rozdział 3 - Jakość usługi hotelarskiej
3.1. Marketingowe znaczenie opinii klienta
3.2. Jakość usług hotelarskich a kategoryzacja zakładów hotelarskich
3.3. Zarządzanie przez jakość (TQM)
3.4. Jakość usług hotelarskich a normy ISO serii 9000
3.5. Systemy jakości usług w niektórych łańcuchach hoteli
3.6. Inne systemy oceny jakości usług hotelarskich
3.7. Zakłócenia jakości usług hotelarskich i sposoby przeciwdziałania
3.8. Ekonomiczne aspekty jakości usług hotelarskich
Rozdział 4 - Ceny w hotelarstwie
4.1. Uwagi wstępne
4.2. Cena nieodłączny element produktu
4.3. Związek cen z różnymi parametrami ekonomicznymi
4.4. Podwyżki cen
4.5. Obniżki cen
4.6. Równowaga cen na rynku usług hotelarskich
4.7. Ceny usług dodatkowych
4.8. Techniki tworzenia cen
4.9. Inne zagadnienia związane z cenami
Rozdział 5 - Promocja usług hotelarskich
5.1. Promocja jako strategia marketingowa
5.2. Funkcje i środki reklamy
5.3. Public relations
5.4. Sponsoring
5.5. Sprzedaż osobista jako środek promocji
5.6. Telemarketing
5.7. Programy lojalnościowe
5.8. ?ańcuch hoteli jako forma promocji
5.9. Inne formy promocji
5.10. Znak towarowy w hotelarstwie
5.11. Planowanie działań promocyjnych
Rozdział 6 - Sprzedaż usług hotelarskich
6.1. Rynek usług hotelarskich
6.2. Proces sprzedaży
6.3. Sprzedaż dla klientów indywidualnych
6.4. Sprzedaż dla biur podróży
6.5. Sprzedaż usług obcych przez zakład hotelarski
Rozdział 7 - Marketing w przedsiębiorstwie hotelarskim
7.1. Organizacja działań marketingowych
7.2. Elementy planowania marketingowego
7.3. Badania rynku
Literatura
W drugim zmienionym wydaniu Marketingu ... autor uwzględnił wszystkie wymienione zmiany, traktując usługę hotelarską jako produkt w znaczeniu marketingowym
Marketing usług hotelarskich zainteresuje na pewno studentów kierunków związanych z turystyką w wyższych uczelniach różnych typów, słuchaczy pomaturalnych szkół hotelarskich i gastronomicznych oraz właścicieli i pracowników różnych obiektów turystycznych.
Spis treści
WstępRozdział 1 - Wprowadzenie w problematykę hotelarstwa
1.1. Definicja zakładu hotelarskiego i jego usług
1.2. Niektóre pojęcia związane z hotelarstwem
1.3. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi
1.4. Najważniejsze cechy usługi hotelarskiej
1.5. Rozwój i wielkość bazy usługowej hotelarstwa
Rozdział 2 - Usługa hotelarska jako produkt
2.1. Istota usługi hotelarskiej jako produktu
2.2. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie
2.3. Niektóre elementy produktu a zaspokojenie potrzeb klienta
2.4. Użyteczność usługi hotelarskiej
2.5. Segmentacja rynku
2.6. Niektóre kierunki rozwoju usług hotelarskich
Rozdział 3 - Jakość usługi hotelarskiej
3.1. Marketingowe znaczenie opinii klienta
3.2. Jakość usług hotelarskich a kategoryzacja zakładów hotelarskich
3.3. Zarządzanie przez jakość (TQM)
3.4. Jakość usług hotelarskich a normy ISO serii 9000
3.5. Systemy jakości usług w niektórych łańcuchach hoteli
3.6. Inne systemy oceny jakości usług hotelarskich
3.7. Zakłócenia jakości usług hotelarskich i sposoby przeciwdziałania
3.8. Ekonomiczne aspekty jakości usług hotelarskich
Rozdział 4 - Ceny w hotelarstwie
4.1. Uwagi wstępne
4.2. Cena nieodłączny element produktu
4.3. Związek cen z różnymi parametrami ekonomicznymi
4.4. Podwyżki cen
4.5. Obniżki cen
4.6. Równowaga cen na rynku usług hotelarskich
4.7. Ceny usług dodatkowych
4.8. Techniki tworzenia cen
4.9. Inne zagadnienia związane z cenami
Rozdział 5 - Promocja usług hotelarskich
5.1. Promocja jako strategia marketingowa
5.2. Funkcje i środki reklamy
5.3. Public relations
5.4. Sponsoring
5.5. Sprzedaż osobista jako środek promocji
5.6. Telemarketing
5.7. Programy lojalnościowe
5.8. ?ańcuch hoteli jako forma promocji
5.9. Inne formy promocji
5.10. Znak towarowy w hotelarstwie
5.11. Planowanie działań promocyjnych
Rozdział 6 - Sprzedaż usług hotelarskich
6.1. Rynek usług hotelarskich
6.2. Proces sprzedaży
6.3. Sprzedaż dla klientów indywidualnych
6.4. Sprzedaż dla biur podróży
6.5. Sprzedaż usług obcych przez zakład hotelarski
Rozdział 7 - Marketing w przedsiębiorstwie hotelarskim
7.1. Organizacja działań marketingowych
7.2. Elementy planowania marketingowego
7.3. Badania rynku
Literatura
Książka
-
ISBN:
83-208-1432-4
-
Autor:
Marek Turkowski
-
Wydanie:
2
-
Rok wydania:
2003
-
Format:
143 x 205 mm
-
Liczba stron:
314
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Obsługa ruchu turystycznego
56,00
PLN
Promocja i informacja w turystyce
9,90
PLN
Transformacje prawa turystycznego
6,90
PLN
Marketing w turystyce PWE
19,90
PLN
46,00 PLN
Oszczędzasz 26.10 PLN
Wyspy Bałtyku Przewodnik dla nurków
45,15
PLN
Ekonomika turystyki i rekreacji
64,80
PLN
Drogi ewolucji drukowanych przewodników turystycznych po Polsce
14,90
PLN
36,90 PLN
Oszczędzasz 22.00 PLN
Organizacja pracy w hotelarstwie
8,00
PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie
32,13
PLN
Strategie rozwoju turystyki w regionie
39,20
PLN
Międzynarodowe organizacje turystyczne
25,00
PLN
38,85 PLN
Oszczędzasz 13.85 PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie Podręcznik Podstawy ekonomiczne i prawne w hotelarstwie
15,30
PLN
30,60 PLN
Oszczędzasz 15.30 PLN
Polska Atlas turystyki wiejskiej 2010/2011
12,76
PLN
42,53 PLN
Oszczędzasz 29.77 PLN