Studia i monografie Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu Nr 104
Otyłość to choroba uznana w 1997 r. za przewlekłą. To także jedna z najpoważniejszych epidemii końca XX w., wciąż stanowiąca najistotniejszy problem zdrowotny społeczeństw o wysokim standardzie życia. Jej negatywną ekspansję dostrzega się coraz częściej w krajach uboższych (Lazzeri i wsp. 2008, Manios i wsp. 2009). Dlatego tak ważne jest ustalenie przyczyn powstawania otyłości, prowadzenie odpowiednich działań profilaktycznych i dokładne poznanie mechanizmów reagowania organizmu w tej chorobie.
Nie ulega wątpliwości, że do najskuteczniejszych metod zapobiegania otyłości należy systematyczna aktywność fizyczna, która reguluje metabolizm tkanki tłuszczowej, w tym wydzielanych przez nią hormonów - adipokin. Pomimo roli, jaką adipokiny odgrywają w utrzymaniu homeostazy wielu układów i narządów, w dostępnej literaturze przedmiotu niewiele jest prac na temat wpływu treningu fizycznego na stężenie hormonów tkanki tłuszczowej i homocysteiny oraz wykazujących powiązania między nimi. Nie ma też doniesień z badań przeprowadzonych z zachowaniem ujednoliconych warunków u kobiet z różną masą ciała. Próbą wypełnienia tej luki może stać się niniejsza monografia.
Spis treści
1. Wstęp
1.1. Otyłość - jedno z największych zagrożeń zdrowotnych XXI w
1.2. Tkanka tłuszczowa
1.2.1. Brunatna tkanka tłuszczowa
1.2.2. Biała tkanka tłuszczowa i jej rola endokrynna
1.3. Leptyna
1.4. Adiponektyna
1.5. Rezystyna
1.6. Wisfatyna
1.7. Homocysteina
1.8. Poziom aktywności fizycznej dorosłych Polaków
1.9. Wysiłek fizyczny i aktywność fizyczna w otyłości
2. Założenia i cel pracy
3. Materiał i metody badań
3.1. Materiał
3.1.1. Plan badań
3.2. Metody
3.2.1. Badania wydolnościowe
3.2.1.1. Test oceniający wydolność fizyczną badanych kobiet
3.2.1.2. Ustalanie obciążenia treningowego w oparciu o HR„,
3.2.1.3. Charakterystyka treningu
3.2.2. Badania antropologiczne
3.2.3. Badania biochemiczne
3.2.4. Analiza statystyczna wyników
4. Wyniki
4.1. Badania wydolnościowe
4.1.1. Koszt fizjologiczny treningu
4.1.2. Koszt fizjologiczny testów kontrolnych
4.2. Badania antropologiczne
4.2.1. Masa i skład ciała
4.2.2. Obwody ciała i WHR
4.2.3. Fałdy skórno-tłuszczowe
4.3. Badania biochemiczne
4.3.1. Leptyna na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.2. Adiponektyna na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.3. Rezystyna na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.4. Wisfatyna na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.5. Homocysteina na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.6. Witamina B]2 na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
4.3.7. Kwas foliowy na czczo przed jednorazowym
wysiłkiem fizycznym i po nim w kolejnych badaniach
5. Dyskusja
5.1. Wpływ treningu zdrowotnego i jednorazowego wysiłku fizycznego na stężenie leptyny
5.2. Wpływ treningu zdrowotnego i jednorazowego wysiłku fizycznego na stężenie adiponektyny
5.3. Wpływ treningu zdrowotnego i jednorazowego wysiłku fizycznego na stężenie rezystyny
5.4. Wpływ treningu zdrowotnego i jednorazowego wysiłku fizycznego na stężenie wisfatyny
5.5. Wpływ treningu zdrowotnego i jednorazowego wysiłku fizycznego na stężenie homocysteiny
5.6. Stężenia badanych hormonów, homocysteiny i witamin a wiek
5.7. Adipokiny a homocysteina
6. Wnioski
Aneks
Bibliografia
Wykaz rysunków i tabel
Summary