Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Joanna Wyka
Waga produktu: 0.15 kg
EAN: 9788377172865
Wysyłka od: 9.00 PLN

AMD (ang. Age-ralated Macular Degeneration) jest to schorzenie degeneracyjne plamki żółtej oka związane z wiekiem. Stanowi jedną z najpowszechniejszych przyczyn pogorszenia ostrości widzenia oraz utraty wzroku na świecie [32]. Prowadzi do obniżenia jakości życia ludzi, a także może powodować problemy psychospołeczne, takie jak stres czy depresja [5].
Na całym świecie około 50 mln ludzi choruje na AMD. Z tego też powodu choroba ta została określona „epidemią ślepoty" [31]. Największy odsetek ludzi mających to schorzenie notuje się w krajach rozwiniętych. Związane jest to z globalnym wzrostem liczby osób starszych i wydłużenie średniej długości życia w tych krajach. Tendencja zachorowań na AMD wciąż rośnie [24].
Szacuje się, że w Polsce ok. 1,3-1,5 mln ludzi cierpi na AMD, z czego ok. 140 tysięcy ma groźniejszą postać choroby prowadzącą do ślepoty. Z każdym rokiem liczba zachorowań rośnie (ok. 10 tys. osób z obuoczną ślepotą, ok. 14 tys. osób z postacią wysiękową). Z danych statystycznych wynika, że w 2020 r. liczba chorych na AMD w Polsce może wynosić nawet 2 mln [31].
Schorzenie to dotyka w największej mierze osoby starsze, powyżej 60. roku życia. Konkretna przyczyna tej choroby nie została poznana. Wynika to z wieloczynnikowego oraz złożonego procesu pojawienia się i progresji AMD [34]. Czynniki mające wpływ na rozwój choroby dzielą się na zależne od człowieka, np. palenie papierosów czy też ekspozycja na światło słoneczne lub niezależne, np. uwarunkowania genetyczne oraz wiek. Do jednych z czynników, które człowiek może w pełni modyfikować, zalicza się sposób żywienia. Związki organiczne oraz nieorganiczne znajdujące się w żywności mają wpływ na kondycję oczu człowieka. Racjonalne żywienie zgodne z piramidą żywienia oraz zwiększona podaż odpowiednich substancji mogą opóźnić proces degeneracji oka, a nawet nie dopuścić do rozwoju AMD. Związkami takimi w pożywieniu są: wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, karotenoidy, witaminy i składniki mineralne. Natomiast wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru, a niskie witamin antyoksydacyjnych może przyczynić się do wzrostu ryzyka choroby. Umiejętność wyboru produktów spożywczych, które są źródłem korzystnych skład-ników, stanowi wyzwanie. Prawidłowa kompozycja produktów w potrawy z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki kulinarnej wymaga również świadomości wpływu żywienia na zdrowie. Przedstawione w niniejszej monografii jadłospisy, opracowane zgodnie z aktualną wiedzą opartą na faktach naukowych, umożliwia realizacje norm żywieniowych osób w starszym wieku, ale również odpowiednią profilaktykę choroby.

Spis treści:

Zastosowane skróty 7
1. Wstęp 9
2. Uwarunkowania demograficzne starości 11
3. Fizjologia procesu starzenia 15
4. Patologia procesu starzenia 18
5. AMD - zwyrodnienie plamki żółtej oka 19
Budowa oka w aspekcie zwyrodnienia plamki żółtej 19
Klasyfikacja zwyrodnienia plamki żółtej oka typu AMD 22
6. Zalecenia dietetyczne dla seniorów 25
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla seniorów 26
Realizacja zaleceń żywieniowych u osób starszych 28
Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób starszych 29
1. ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym (wg IŻŻ 2017) 35
2. Dodatkowych 10 praktycznych zaleceń żywieniowych i stylu życia dla osób w wieku starszym (wg 122 2017) 35
7. Wpływ sposobu żywienia na rozwój AMD 37
8. Założenia diety w profilaktyce AMD — jadłospisy oraz receptury potraw 42
Jadłospis nr 1 dla kobiety 44
Jadłospis nr 2 dla kobiety 45
Jadłospis nr 3 dla kobiety 46
Jadłospis nr 4 dla kobiety 47
Jadłospis nr 5 dla kobiety 48
Jadłospis nr 6 dla kobiety 49
Jadłospis nr 7 dla kobiety 50
Jadłospis nr 1 dla mężczyzny 51
Jadłospis nr 2 dla mężczyzny 52
Jadłospis nr 3 dla mężczyzny 53
Jadłospis nr 4 dla mężczyzny 54
Jadłospis nr 5 dla mężczyzny 55
Jadłospis nr 6 dla mężczyzny 56
Jadłospis nr 7 dla mężczyzny 57
Receptura 1. Sałatka z jarmużem i kapustą 58
Receptura 2. Sałatka warzywno-orzechowa 58
Receptura 3. Tuńczyk z warzywami 59
Receptura 4. Sałatka pomidorowa 59
Receptura 5. Sałatka czosnkowa 60
Receptura 6. Dynia z kalarepą 60
Receptura 7. Sałatka jabłkowo-selerowa 61
Receptura 8. Pomidor ze szpinakiem w oliwie 61
Receptura 9. Sałatka z kapusty 61
Receptura 10. Polewa jagodowa 62
Receptura 11. Owoce z orzechami 62
Receptura 12. Brokuły z kaszą 62
Receptura 13. Owoce w śmietanie 63
Receptura 14. Kwaszone warzywa 63
Receptura 15. Kapusta z marchewką 63
Receptura 16. Kasza manna z cykorią 64
Receptura 17. Brokuły z bobem 64
Receptura 18: Owocowa mieszanka 64
Receptura 19. Kasza jaglana z warzywami 65
Receptura 20. Ser twarogowy na słodko 65
Receptura 21. Cytrusy w śmietanie 66
Receptura 22. Sałatka wiosenna 66
Receptura 23. Tuńczyk z cykorią 67
Receptura 24. Sałatka warzywna 67
Receptura 25. Omlet ze szpinakiem i pomidorem 67
Receptura 26. Buraczki z jarmużem 68
Receptura 27. Mozarella z warzywami 68
Receptura 28. Sałatka z kapusty i oliwek 69
Receptura 29. Cukinia z brokułem 69
Receptura 30. Szpinak z papryką 69
Receptura 31. Sałatka z serem i warzywami 70
Receptura 32. Sałatka z tuńczykiem 70
9. Podsumowanie 71
10. Piśmiennictwo 72

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7717-286-5

  • Autor: 

    Joanna Wyka

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2018

  • Format: 

    165 x 235

  • Liczba stron: 

    73

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss