X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Galaktyka
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dr Robert Lustig alarmuje, że cukier jest toksyną i jest metabolizowany jak trucizna. Zmienione środowisko, pełne w wysokim stopniu przetworzonych produktów powoduje zaburzoną pracę hormonów, choroby metaboliczne i w konsekwencji pandemię otyłości. By pomóc nam w walce z nadwagą i powrót do zdrowia, autor zaleca zindywidualizowane podejście do własnych potrzeb żywieniowych przy jednoczesnym unikaniu cukru.
W tym kontekście omawia skuteczność (lub jej brak) różnych diety od Atkinsa i Paleo po wegańską. Odpowiednie odżywianie pozwoli nam na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Dokonując bardziej świadomych wyborów w dążeniu do pełniejszego zdrowia będziemy wiedzieli jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia następnego pokolenia - naszych dzieci.
„Nasze zwyczaje żywieniowe to prosta droga do grobu. W swojej jakże aktualnej i istotnej książce dr Robert Lustig przedstawia dowody naukowe na toksyczne działanie cukru i katastrofalny wpływ współczesnej diety przemysłowej na hormony kontrolujące uczucie głodu i sytości, a tym samym na wagę. Słodka pułapka to najlepsza książka, jaką do tej pory czytałem, na temat związku między odżywianiem a zdrowiem oraz najjaśniejsze wytłumaczenie przyczyn epidemii otyłości nękającej nasze społeczeństwo”.
Andrew Weil, M.D
Czas zacząć myśleć nieschematycznie
Część I Najlepszy interes wszech czasów
Rozdział 1 Katastrofalne nieporozumienie
Rozdział 2 Kaloria kalorii równa - czy aby na pewno?
Rozdział 3 Odpowiedzialność osobista a sześciomiesięczne otyłe niemowlęta
Część II Jeść albo nie jeść? Nie o to jest pytanie
Rozdział 4 Obżarstwo i lenistwo - zachowanie kierowane hormonami
Rozdział 5 Uzależnienie od jedzenia - prawda czy fałsz
Rozdział 6Stres a jedzenie na pocieszenie
Część III Z rozmyślań o tłuszczu
Rozdział 7 Narodziny komórek tłuszczowych, opieka nad nimi i ich odżywianie
Rozdział 8 Różnica między „grubym" a „chorym"
Rozdział 9 Zespół metaboliczny: współczesna plaga
Część IV Prawdziwie toksyczne środowisko
Rozdział 10 Przekleństwo wszystkożercy: dieta nisko tłuszczowa czy nisko węglowodanowa?
Rozdział 11 Fruktoza - toksyna przez wielkie T
Rozdział 12 Błonnik - połowa rozwiązania
Rozdział 13Ćwiczenia - druga połowa antidotum
Rozdział 14 Mikroelementy: strzał w dziesiątkę czy przesada?
Rozdział 15 Obesogeny środowiskowe
Rozdział 16 Imperium kontratakuje -
odpowiedź przemysłu spożywczego
Część V Indywidualna część rozwiązania
Rozdział 17 Zmiana własnego środowiska żywieniowego
Rozdział 18 Zmiana własnego środowiska hormonalnego
Rozdział 19 Ostatnia deska ratunku -
gdy zmiana środowiska nie wystarczy
Część VI Rozwiązania na poziomie zdrowia publicznego
Rozdział 20 Państwo opiekuńcze: odpowiedzialność osobista a społeczna
Rozdział 21 Czego dokonał rząd?
Rozdział 22 Wezwanie do globalnego zmniejszenia
ilości spożywanego cukru
Epilog: Inicjatywa musi wyjść „z dołu"
Podziękowania
Przypisy
Słowniczek
Indeks
W tym kontekście omawia skuteczność (lub jej brak) różnych diety od Atkinsa i Paleo po wegańską. Odpowiednie odżywianie pozwoli nam na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Dokonując bardziej świadomych wyborów w dążeniu do pełniejszego zdrowia będziemy wiedzieli jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia następnego pokolenia - naszych dzieci.
„Nasze zwyczaje żywieniowe to prosta droga do grobu. W swojej jakże aktualnej i istotnej książce dr Robert Lustig przedstawia dowody naukowe na toksyczne działanie cukru i katastrofalny wpływ współczesnej diety przemysłowej na hormony kontrolujące uczucie głodu i sytości, a tym samym na wagę. Słodka pułapka to najlepsza książka, jaką do tej pory czytałem, na temat związku między odżywianiem a zdrowiem oraz najjaśniejsze wytłumaczenie przyczyn epidemii otyłości nękającej nasze społeczeństwo”.
Andrew Weil, M.D
Spis treści
WprowadzenieCzas zacząć myśleć nieschematycznie
Część I Najlepszy interes wszech czasów
Rozdział 1 Katastrofalne nieporozumienie
Rozdział 2 Kaloria kalorii równa - czy aby na pewno?
Rozdział 3 Odpowiedzialność osobista a sześciomiesięczne otyłe niemowlęta
Część II Jeść albo nie jeść? Nie o to jest pytanie
Rozdział 4 Obżarstwo i lenistwo - zachowanie kierowane hormonami
Rozdział 5 Uzależnienie od jedzenia - prawda czy fałsz
Rozdział 6Stres a jedzenie na pocieszenie
Część III Z rozmyślań o tłuszczu
Rozdział 7 Narodziny komórek tłuszczowych, opieka nad nimi i ich odżywianie
Rozdział 8 Różnica między „grubym" a „chorym"
Rozdział 9 Zespół metaboliczny: współczesna plaga
Część IV Prawdziwie toksyczne środowisko
Rozdział 10 Przekleństwo wszystkożercy: dieta nisko tłuszczowa czy nisko węglowodanowa?
Rozdział 11 Fruktoza - toksyna przez wielkie T
Rozdział 12 Błonnik - połowa rozwiązania
Rozdział 13Ćwiczenia - druga połowa antidotum
Rozdział 14 Mikroelementy: strzał w dziesiątkę czy przesada?
Rozdział 15 Obesogeny środowiskowe
Rozdział 16 Imperium kontratakuje -
odpowiedź przemysłu spożywczego
Część V Indywidualna część rozwiązania
Rozdział 17 Zmiana własnego środowiska żywieniowego
Rozdział 18 Zmiana własnego środowiska hormonalnego
Rozdział 19 Ostatnia deska ratunku -
gdy zmiana środowiska nie wystarczy
Część VI Rozwiązania na poziomie zdrowia publicznego
Rozdział 20 Państwo opiekuńcze: odpowiedzialność osobista a społeczna
Rozdział 21 Czego dokonał rząd?
Rozdział 22 Wezwanie do globalnego zmniejszenia
ilości spożywanego cukru
Epilog: Inicjatywa musi wyjść „z dołu"
Podziękowania
Przypisy
Słowniczek
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-7579-405-2
-
Autor:
Robert Lustig
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
24.0x15.8cm
-
Liczba stron:
379
-
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Inne tytuły z tej serii:
Atlas zespołu metabolicznego
49,70
PLN
Hormony a otyłość
88,20
PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Bez cukru kasiuniagotuje
30,10
PLN
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży
84,20
PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Odważona
27,80
PLN
Kontrola wagi u dzieci
21,10
PLN
Otyłość Praktyczny podręcznik kliniczny
108,90
PLN
Równowaga kwasowo zasadowa
26,90
PLN
Cały ten cukier
28,40
PLN
Znikam Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży
40,60
PLN
Cena rynkowa: 52.90 PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
101 kompetencji pilota wycieczek
38,60
PLN
Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
23,90
PLN