Wrocław 2010, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 75 str., oprawa miękka
Spis treści
ZNACZENIE I PRODUKCJA MLEKA
SIARA
MLEKO
WARTOŚĆ ODŻYWCZA MLEKA
Białka i peptydy mleka
Związki azotowe niebiałkowe
Tłuszcze
Laktoza ( cukrowce)
Substancje mineralne
Witaminy
Enzymy, hormony i inne związki
Woda
SUBSTANCJE OBCE, SKAŻENIA I WADY ORGANOLEPTYCZNE MLEKA
SUBSTANCJE ZMIENIAJĄCE SMAK I ZAPACH MLEKA
FIZYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE CECHY MLEKA
MIKROBIOLOGIA MLEKA
CYTOLOGIA MLEKA I SCHORZENIA GRUCZOŁU MLEKOWEGO
ANTYBIOTYKI I SUBSTANCJE HAMUJĄCE W MLEKU
WARUNKI PRODUKCJI I SKUPU MLEKA
POBIERANIE PRÓB MLEKA DO BADAŃ
Środki konserwujące próbki mleka
LABORATORYJNA OCENA JAKOŚCI I ANALIZY MLEKA
Oznaczanie zanieczyszczeń mechanicznych metodą filtracyjną
Oznaczanie kwasowości czynnej (pH)
Ocena stabilności termicznej mleka - próba alkoholowa
Oznaczanie krzepliwości mleka
Oznaczanie suchej masy
Określanie wartości energetycznej mleka
Oznaczanie gęstości mleka
Skład chemiczny mleka
Badania cytologiczne mleka :
Badania mikrobiologiczne mleka surowego w skupie
Wykrywanie zafałszowań mleka surowego
POSTĘPOWANIE Z MLEKIEM W PROCESIE PRZYGOTOWANIA DO PRZETWARZANIA
NIEKTÓRE PRODUKTY MLECZARSKIE
Piśmiennictwo