Nabierz energii, zredukuj stres, buduj tkankę mięśniową, schudnij i popraw formę dzięki bestsellerowemu poradnikowi o odżywianiu dla sportowców. Czołowa sportowa dietetyczka pokazuje, jak uzyskać maksymalne efekty, wykorzystując potrawy i posiłki, które lubisz jeść. Książka bazuje na najświeższych badaniach nad odżywianiem, nawadnianiem, witaminami, suplementami oraz rolą węglowodanów i białka podczas wysiłku. Daje odpowiedzi na nurtujące cię pytania o to, co jeść przed treningiem, w jego trakcie i po zakończeniu, a także jak osiągnąć optymalną regenerację. Bez względu na to, czy przygotowujesz się do startu w zawodach, czy po prostu lubisz aktywność fizyczną. Jeśli chcesz się wreszcie skutecznie odchudzić, marzysz, by już nigdy nie zabrakło ci energii do treningu, szukasz sposobu na poprawę zdrowia i formy sportowej – właśnie znalazłeś sprzymierzeńca, któremu możesz w pełni zaufać.
Spis treści
WstępPodziękowania
CZĘŚĆ I
Codzienna dieta dla aktywnych
ROZDZIAŁ 1 Wysokoenergetyczny plan żywieniowy
ROZDZIAŁ 2 Co jeść, by być zdrowym w każdym wieku
ROZDZIAŁ 3 Śniadanie - podstawa dobrej diety sportowej
ROZDZIAŁ 4 Lunch i obiad - w domu i w biegu
ROZDZIAŁ 5 Przekąski i napady głodu
ROZDZIAŁ 6 Węglowodany - siła mięśni
ROZDZIAŁ 7 Białko - przyrost i naprawa mięśni
ROZDZIAŁ 8 Uzupełnij to, co wypocisz
CZĘŚĆ II
Jedzenie a wyniki w sporcie
ROZDZIAŁ 9 Odżywianie przed wysiłkiem
ROZDZIAŁ 10 Co jeść w trakcie i po wysiłku
ROZDZIAŁ 11 Suplementy, odżywki i żywność funkcjonalna
ROZDZIAŁ 12 Wiek a potrzeby żywieniowe
CZĘŚĆ III
Równo-waga, czyli zdrowe podejście do kilogramów
ROZDZIAŁ 13 Za mało, za dużo czy w sam raz?
ROZDZIAŁ 14 Więcej mięśni, a nie tłuszczu
ROZDZIAŁ 15 Schudnij bez głodzenia się
ROZDZIAŁ 16 Zaburzenia łaknienia i obsesje żywieniowe
CZĘŚĆ IV
Przepisy dla zwycięzców
ROZDZIAŁ 17 Pieczywo i śniadania
ROZDZIAŁ 18 Makaron, ryż, ziemniak
ROZDZIAŁ 19 Warzywa i sałatki
ROZDZIAŁ 20 Kurczak i indyk Rozdział 2i Ryby i owoce morza
ROZDZIAŁ 22 Wołowina i wieprzowina
ROZDZIAŁ 23 Fasola i tofu
ROZDZIAŁ 24 Napoje i koktajle
ROZDZIAŁ 25 Przekąski i desery
dodatek a
Więcej informacji
Wybrana bibliografia Indeks O autorce
Książka
-
ISBN:
978-83-64131-17-2
-
Autor:
Clark Nancy
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
163 x 235 mm
-
Liczba stron:
448
-
Oprawa:
Miękka