Warszawa 2014, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 202 str., oprawa miękka
Żywność ma moc uleczania i wzmacniania żywych organizmów, wspomaga powracanie do zdrowia po urazach i chorobach, a także koryguje nasze genetyczne dziedzictwo. Nie tylko stanowi źródło życiowej energii i składników odżywczych, ale również daje możliwość twórczej ekspresji i nawiązywania kontaktów międzyludzkich - poprzez opracowywanie nowych przepisów albo sposobów na przygotowanie pewnych potraw czy też choćby za sprawą wspólnego biesiadowania. Kiedy w 1996 roku pisałem książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", analizowałem związki między grupami krwi a dietą i nakreśliłem konkretne programy żywieniowe dla każdej z grup krwi. W trakcie minionych piętnastu lat kontynuowałem badania i pisanie o roli pożywienia oraz starałem się prezentować materiały i rady dla tych osób, które chciały i chcą odżywiać się w zgodzie ze swoją grupą krwi.
Ze wstępu
Spis treści
WprowadzenieRzut oka na grupę krwi B
Po kolei
Jak korzystać z przepisów tej książki
Śniadanie
Miisli z komosy ryżowej
Wiśniowa granola ryżowa z melasą trzcinową (NW)
Łódeczki z bananów z masłem orzechowym i granolą (NW)
Śniadaniowa sałatka jajeczna (NW)
Tosty z bekonem z indyka i szpinakiem (NW)
Frittata z buraka liściowego i pieczarek (NW)
Frittata z brokułami i fetą(NW)
Jajecznica z kiełbaskami i syropem klonowym (NW)
Domowe kiełbaski śniadaniowe z indyka (NW)
Pudding chlebowy z ziołami i serem na słono (NW)
Suflet ze szpinaku i papryki (NW)
Naleśniki francuskie z mąki owsianej
Muffiny ze słodkich ziemniaków skrapiane wyciągiem
z karobu (NW)
Gofry z dzikim ryżem
Muffiny z jagodami i orzechami makadamia
Naleśniki z mąki orkiszowej (NW)
Rożki z wiśniami (NW)
Chleb gruszkowo-rozmarynowy (NW)
Lunch
Kanapka z hummusem z białej fasoli i fetą (NW)
Długie bułki z klopsami jagnięcymi (NW)
Kanapka z fdetem rybnym (NW)
Opiekany ser z bekonem (NW)
Sałatka z zieleniny i fasoli (NW)
Pizza sałatkowa (NW)
Liście mniszka z pieczonymi warzywami korzeniowymi
i chrzanowym dressingiem (NW)
Sałatka grecka z pieczonym bakłażanem (NW)
Sałatka z łososia na liściach cykorii (NW)
Pieczony falafel (NW)
Surówka z jarmużu z dressingiem z limety (NW)
Chrupiące sajgonki z warzywami i czereśniowym dipem (NW)
Tarta z fetą^ szpinakiem i żółtą papryką (NW)
Duszona fasola czerwona
Obiad
Makaron z serem i pieczonymi warzywami (NW)
Makaron carbonara ze szparagami (NW)
Wiosenny makaron z pesto (NW)
Gnocchi ze słodkich ziemniaków z sosem
bazyliowo-żurawinowym (NW)
Grillowana cykoria z pesto ze szpinaku i orzechów
włoskich (NW)
Lazania warzywna (NW)
Makaron z duszonym łososiem w kremowym sosie
bazyliowym (NW)
Łosoś z imbirem i cytryną
Placki z łososia i fasoli z kremowym sosem
kolendrowym (NW)
Pieczona mahi-mahi z kruchą sałatką z fenkułu (NW)
Lucjan pieczony w pergaminie (NW)
Halibut z figami i bazylią (NW)
Pikantna potrawka rybna (NW)
Paella rybna (NW)
Halibut pieczony w piekarniku (NW)
Rybne taco z sałatką z fasoli i fenkułu (NW)
Piersi z indyka faszerowane figami
Polędwica z indyka nadziewana broccolini (NW)
Polędwica z indyka w kruchej panierce z sosem morelowym
Zapiekanka z siekanego mięsa z indyka
Polędwica z indyka duszona w zielonej herbacie (NW)
Zapiekanka z indyka z kruchym wierzchem (NW)
Pożywny gulasz z indyka gotowany w wolnowarze (NW)
Nóżki z indyka w sosie mole
Indyk z imbirem smażony po chińsku (NW)
Pikantna jagnięcina z grzybami (NW)
Grillowane kotlety jagnięce z miętowym pesto (NW)
Bakłażan faszerowany musaką z jagnięciny
Marokański tadżin z jagnięciny
Zapiekanka pasterska ze słodkimi ziemniakami (NW)
Szaszłyki z wołowiny i ananasa (NW)
Dziczyzna gotowana w wolnowarze (NW)
Zapiekanka z czerwonej komosy i grzybów z jajami
sadzonymi (NW)
Burgery z jagnięciny (NW)
Chili bez pomidorów
Duszona fasola (NW)
Burgery z fasoli
Dynia makaronowa z sosem z sera koziego, orzechów
włoskich i natki pietruszki (NW
Klops z lyżu i fasoli (NW)
Zupy i przystawki
Tajska zupa z curry (NW)
Zupa marchewkowo-imbirowa (NW)
Zupa z pieczonego pasternaku (NW)
Zupa cebulowa z roztopioną mozzarellą (NW)
Zupa z białej fasoli i brokułów (NW)
Zupa z wołowiny i szatkowanej kapusty (NW)
Zupa grzybowa z pesto z natki pietruszki (NW)
Sałatka z brokułów i kapusty z rodzynkami (NW)
Grillowana kapusta bok choy z czosnkiem i imbirem (NW)
Brukselka na słodko i słono (NW)
Południowoindyjska potrawa z bakłażanu (NW)
Pieczona fasola (NW)
Pikantna kapusta (NW)
Szpinak z pieczonym kalafiorem i czosnkiem (NW)
Pieczone jesienne warzywa korzeniowe (NW)
Pieczona eskariola (NW)
Pieczona nać gorczycy z fetą na ostro (NW)
Ratatouille (NW)
Pieczone brokuły z oliwą czosnkowo-bazyliową (NW)
Pieczone bataty ze smażoną szałwią (NW)
Suflet ze słodkich ziemniaków
Tłuczona brukiew (NW)
Słodkie ziemniaki zasmażane z kiełbaskami z indyka
Ragout ze słodkich ziemniaków (NW)
Sałatka z brązowego ryżu (NW)
Risotto z czarnego ryżu (NW)
Ziołowa komosa ryżowa (NW)
Komosa z kruchymi warzywami (NW)
Tabbouleh z czerwoną papryką i miętą (NW)
Gratin z ziemniaków z pastą z orzechów włoskich
i rozmarynu (NW)
Polenta lyżowa (NW)
Przekąski
Tosty serowe (NW)
Salsa z kabaczka (NW)
Surowe warzywa w kremowym dipem z sera koziego (NW)
Hummus z białej fasoli (NW)
Chrupki z siemienia lnianego (NW)
Pikantna sałatka jajeczna (NW)
Twaróg z burakami na liściach endywii (NW)
Marynowana mozzarella (NW)
Pikantna mieszanka orzechowa z rozmarynem (NW)
Broccolini z orzechami włoskimi owijane w chrupiący
bekon (NW)
Chrupiące placki warzywne (NW)
Bruschetta z pieczonym kalafiorem (NW)
Domowy mus jabłkowy
Sałatka z owoców tropikalnych z dressingiem z mięty
i limety (NW)
Czipsy z gruszek i jabłek
Pieczony grejpfrut
Opiekany ananas z syropem czekoladowym
Wafle ryżowe z masłem migdałowym z kawałkami
czekolady (NW)
Figi faszerowane masłem z orzechów włoskich
z karobem (NW)
Napoje
Ochładzający napój z rumianku (NW)
Słodka herbatka z bazylii i imbiru (NW)
Herbata matcha inojito (NW)
Mrożona kawa z przyprawami
Tropikalny koktajl z jarmużu
Sok z jabłek, marchwi, jarmużu i imbiru (NW)
Koktajl bananowy z masłem migdałowym (NW)
Koktajl Jagodowa bonanza” (NW)
Desery
Ciastka czekoladowe (NW)
Fondue czekoładowo-wiśniowe (NW)
Solone zlepki orzechowe z czekoladą (NW)
Kremowa ricotta z jagodami
Czekoladowe trufle posypane kakao (NW)
Ciasto figowe
Biscotti migdałowo-żurawinowe (NW)
Ciastka z kawałkami czekolady (NW)
Ciasto jagodowe z kruszonką
Szarlotka z jagodami acai
Ciasto marchewkowo-ananasowe
Ciasto z herbatą matcha i lukrem czekoladowym (NW)
Odwracane ciasto migdałowe z polewą morelową (NW)
Naleśniki francuskie z mąki z prosa z malinowym chutneyem
i syropem czekoladowym (NW)
Bananowe lody na różne sposoby
Imbirowy pudding ryżowy (NW)
Buliony i sosy przyprawowe
Dressing ziołowy (NW)
Dressing cytrusowy (NW)
Dressing marchewkowo-imbirowy (NW)
Syrop czekoladowy (NW)
Rosół z indyka (NW)
Bulion warzywny (NW)
Rosół wołowy (NW)
Podstawowa bułka tarta (NW)
Co się przyda
Zamienniki
Planowanie menu
Czterotygodniowy plan posiłków
Przydatne pomoce
Pora na żywność ekologiczną
Krótko o terminologii stosowanej w żywności ekologicznej . .
Jak kupować produkty miejscowe i ekologiczne
„Parszywa” dwunastka i „czysta” piętnastka
Bezpieczne przechowywanie produktów
Sprzątanie w kuchni
Dodatkowe informacje na temat diety zgodnej z grupą krwi .
Poznaj swoją grupę krwi
Status wydzielniczy
Centrum Doskonalenia Medycyny Generatywnej
D’Adamo Personalized Nutrition® - North American
Pharmacal, Inc
www.dadamo.com - oficjalna strona internetowa
Petera D’Adamo
Produkty
Protein Blend™ Powder - Type B (mieszanka proteinowa w proszku dla grupy B)
Unibar® Protein Bar (baton białkowy)
Carob Extract™ (wyciąg z karobu)
Probbery 3™ Liąuid
SWAMI© - oprogramowanie komputerowe dotyczące indywidualnej diety
Bibliografia
Podziękowania
Książka
-
ISBN:
978-83-89624-90-1
-
Autor:
Peter D'Adamo