Warszawa 2014, wydanie 1, format 205 x 285, objętość 280 str., oprawa miękka
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Spis treści
1. Wprowadzenie2. Zanim zacznie się nowe życie
3. Ciąża
4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w wieku późniejszym
5. Laktacja i karmienie piersią
6. Żywienie dzieci
7. Odżywianie się w okresie dojrzewania
8. Wiek dorosły
9. Wiek starszy i podeszły
10. Odżywianie się zgodnie z wymaganiami indywidualnymi
Słownik terminów
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4151-4
-
Autor:
Simon Langley-Evans