Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych.
Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych.
Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności.
- Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych
- Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie
CZĘŚĆ 1. PRAKTYKA OPARTA NA FAKTACH
1. Praktyka oparta na faktach
2. Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej
3. Zmiana zachowań
4. Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych
CZĘŚĆ 2. OPIEKA MEDYCZNA OPARTA NA FAKTACH
5. Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania
6. Interakcje żywności z lekami
7. Nadwrażliwość pokarmowa – alergia i nietolerancja pokarmowa
8. Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego
9. Zespół krótkiego jelita
10. Żywienie dojelitowe
11. Żywienie pozajelitowe
12. Oparzenia
13. Żywienie w chorobach wątroby
14. HIV
15. Opieka paliatywna
16. Choroby nerek
17. Cukrzyca
18. Otyłość
19. Choroby układu krążenia
20. Leczenie udaru
21. Choroby neurologiczne
22. Zdrowie psychiczne
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik 22.1 Sposób działania i wpływ leków na stan odżywienia
Załącznik 22.2 Narzędzie do badania przesiewowego z zakresu odżywiania
Załącznik 22.3 Ocena żywieniowa SDEDCF
Załącznik 22.4 Wytyczne, jak uzupełniać formularz oceny żywieniowej SDEDCF
Załącznik 22.5 Protokół ponownego odżywiania
Skorowidz
ISBN:
978-83-7609-899-9
Autor:
A. Payne, H. Barker
Redaktor:
J. Chojnacki
Wydanie:
1
Rok wydania:
2013
Format:
200 x 290
Liczba stron:
324
Oprawa:
miękka
aaa ssss