Autor, Redaktor: Henryk Gertig,Grażyna Maria Duda,
Waga produktu: 0.600 kg
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2005, wydanie 2, format 165 x 235, objętość 340 str., oprawa miękka

Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może również zainteresować producentów, eksporterów i importerów żywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności.

Spis treści

Podstawy ustawodawstwa żywnościowego
Nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa
Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego
Choroby odzwierzęce (inwazyjne) i pasożytnicze
Szkodniki magazynów żywnościowych
Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia
Dozwolone substancje dodawane do żywności
Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności
Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze
Przedmioty użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Aneks
Indeks nazw łacińskich
Skorowidz


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3043-9

  • Autor: 

    Henryk Gertig,Grażyna Maria Duda

Inne tytuły z tej serii: