Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
Podstawowe składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
Interakcje leków ze składnikami pożywienia
Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
Podstawy racjonalnego żywienia
Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności
Piśmiennictwo
Wykaz skrótów
Skorowidz
Spis treści
WstępPodstawowe składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
Interakcje leków ze składnikami pożywienia
Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
Podstawy racjonalnego żywienia
Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności
Piśmiennictwo
Wykaz skrótów
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3603-9
-
Autor:
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
16.5x23.5cm
-
Liczba stron:
468
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
40,50
PLN
Tabele Cholesterolu
10,00
PLN
16,90 PLN
Oszczędzasz 6.90 PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
40,50
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
91,50
PLN
Normy żywienia człowieka
98,30
PLN
Kuchnia diabetyków
21,40
PLN
Cholesterol cichy zabójca
23,90
PLN
ABC otyłości
65,30
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
ABC otyłości
65,30
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
83,10
PLN
Metabolizm i żywienie Crash Course
53,00
PLN