Autor, Redaktor: Henryk Gertig, Juliusz Przysławski,
Waga produktu: 0.745 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.

Spis treści

Wstęp
Podstawowe składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
Interakcje leków ze składnikami pożywienia
Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
Podstawy racjonalnego żywienia
Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności
Piśmiennictwo
Wykaz skrótów
Skorowidz


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3603-9

  • Autor: 

    Henryk Gertig, Juliusz Przysławski

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2015

  • Format: 

    16.5x23.5cm

  • Liczba stron: 

    468

  • Oprawa: 

    Miękka

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...