-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Esprit
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kraków 2010, wyd. 1, format 140 x 200, objętość 288 str., oprawa miękka
Zastosuj odkrycia naukowców w swojej kuchni! Poznaj prosty przepis na zapobieganie chorobom nowotworowym! Co znajdziesz w tej książce?
Przystępne wyjaśnienie, czym jest choroba nowotworowa i jak powstaje. Podstawy dietetyki – czyli co powinniśmy jeść, a czego unikać, żeby jedzenie było dla nas lekarstwem, a nie czynnikiem ryzyka. Kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać. Uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak właściwy styl życia. Tabelki i wykresy ilustrujące porady zawarte w książce, które pomogą w stworzeniu diety idealnie dopasowanej do twojego wieku i trybu życia
Spis treści
WstępOd badań naukowych do profilaktyki nowotworów
Rak — podstawowe informacje
Czym jest i jak powstaje rak?
Zachwiana równowaga
Rak w liczbach
Rak nie powstaje nagle
Niepożądane właściwości komórek nowotworowych.
Trzy etapy powstawania raka
Stop dla raka!
Przed rakiem można się uchronić
Odżywianie — czynnik ochronny
Właściwe odżywianie jako czynnik zapobiegający zachorowaniu na raka
Wtórne substancje roślinne robią karierę
Wtórne substancje roślinne — więcej niż tylko antyoksydanty
Profilaktyka nowotworowa dzięki błonnikowi
Prę- i probiotyki dla zdrowych jelit
Kwas foliowy — witamina ochronna
Tłuszcz tłuszczowi nierówny
Kuchnia krajów śródziemnomorskich — przyjemność jak na urlopie
Żywność kontra rak
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej
Tajemnica tkwi w różnorodności
Brokuły, czerwona kapusta i spółka
Sałaty i nie tylko
Korzenie, bulwy i pędy
Pomidory, papryka i spółka
Przyprawy i zioła
Owoce jagodowe i ziarnkowe
Owoce cytrusowe, egzotyczne i tropikalne
Fasola, soczewica, soja
Zboża i produkty z pełnego ziarna
Zdrowe tłuszcze
jogurty, sery i spółka
Ryby
Woda, herbata i soki
Jak zapobiegać zachorowaniu na - najnowsze zalecenia
Drugi raport Światowego Funduszu Badań nad Rakiem
Badania i informacje na temat zapobiegania zachorowaniu na nowotwór
Dowody na wielu płaszczyznach
Co wynika z badań?
Zalecenie 1. Należy zmniejszyć masę ciała
Zalecenie 2. Należy wzmóc aktywność fizyczną
Zalecenie 3. Należy unikać kalorycznych produktów spożywczych i napojów
Zalecenie 4. Więcej roślinnych produktów spożywczych
Zalecenie 5. Umiarkowanie w jedzeniu produktów pochodzenia zwierzęcego
Zalecenie 6. Ostrożnie z alkoholem
Zalecenie 7. Mniej soli
Zalecenie 8. Suplementy diety — (nie)konieczne?
Zalecenia uzupełniające
Praktyczne wskazówki żywieniowe
na każdy dzień
Kampanie i diety przeciwnowotworowe
Gra zespołowa, czyli dostarczanie organizmowi składników odżywczych
„Pięć razy dziennie" — dziecinnie prosta zasada
Przyjemność osiągana dzięki odpowiednio dobranej żywności
Czy dieta wegetariańska lepiej chroni przed chorobami?
Czy nasza żywność zaspokaja nasze zapotrzebowanie?
Książka
-
ISBN:
978-83-619-8927-1
-
Autor:
MICHAEL HAMM