Model: 268
Waga produktu: 0.420 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 5.99 PLN
Wydawca: SGGW

Warszawa 2006, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 237 str., oprawa miękka

Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych.

Spis treści

Przedmowa
1. Wprowadzenie do dietetyki
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby
7. Kamica pęcherzyka żółciowego
8. Kamica układu moczowego
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy

Książka

  • ISBN: 

    83-7244-697-0

  • Redaktor: 

    Jacka Bujko

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...