Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: D. Benardot
Waga produktu: 1.005 kg
Realizacja zamówienia: 2 dni
EAN: 9788365835666
Wysyłka od: 9.90 PLN

„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej”.
Beth Van Fleet – zawodowa siatkarka plażowa, srebrna medalistka turnieju Norceca Beach Volleyball Circuit „Każdy sportowiec stosujący się do zawartych w książce zaleceń Dana Benardota może efektywniej trenować i rywalizować. W publikacji opisano wiele niezbędnych i praktycznych informacji, które pomogą całej drużynie i każdemu sportowcowi osiągać lepsze wyniki”. Bob Larsen – wyróżniony w galerii sław USTFCCCA, współprzewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Rejestru Trenerów USATF (USATF Coaches Registry Task Force) „Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, jak najlepiej dostosować żywienie do uprawianej dyscypliny sportu oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Właściwe żywienie może znacznie wpłynąć na wydłużenie czasu kariery sportowca oraz poprawić jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie”.
Ze Wstępu

Spis treści:

Przedmowa ix
Wstęp xi
Podziękowania xiii
część I Składniki odżywcze w diecie sportowców 1
rozdział 1 Składniki odżywcze dostarczające energii 3
Węglowodany 3
Rodzaje węglowodanów 6 Metabolizm węglowodanów 8 Glikoliza 10
Glukoneogeneza 11 Zużycie węglowodanów podczas aktywności fizycznej 12 Teorie
zmęczenia ośrodkowego 13 Zapotrzebowanie na węglowodany 14 Indeks i ładunek
glikemiczny 16 Węglowodany i aktywność fizyczna 18
Tłuszcze 18
Rola tłuszczów 19 Struktura tłuszczów 19 Triacyloglicerole 20 Niezbędne nienasycone
kwasy tłuszczowe 21 Zapotrzebowanie na tłuszcze 22 Tłuszcze i aktywność fizyczna 22
Białko 24
Funkcje białek 24 Metabolizm białek 25 Jakość białka 27 Zapotrzebowanie na białko 28
Białko i aktywność fizyczna 30 Białko i rozwój mięśni 32 Białko i dieta wegetariańska 33
Białko i regeneracja mięśni po ćwiczeniach fizycznych 34
rozdział 2 Witaminy i składniki mineralne 37
Witaminy 38
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 39 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 49
Składniki mineralne 55
Makropierwiastki 55 Mikropierwiastki 62
rozdział 3 Płyny i elektrolity 73
Bilans wodno-elektrolitowy 75
Czynniki wpływające na utratę płynów 77 Czynniki wpływające na pobór płynów 78 Tempo
opróżniania żołądka i dostarczanie płynu podczas pracy mięśni 79
Trening, adaptacja i wiek sportowca 80
Wchłanianie jelitowe 81 Nieprawidłowości związane z pobieraniem płynów 81
Strategie nawadniania 85
Pobieranie płynów przed treningiem 86 Pobieranie płynów podczas treningu 88
Uzupełnianie napojów po ćwiczeniach 91
rozdział 4 Substancje ergogeniczne 95
Rodzaje środków ergogenicznych 97
Węglowodany jako środek ergogeniczny 98 Monohydrat kreatyny 99 Glicerol 100
Wodorowęglan sodu (dwuwęglan sodu, soda oczyszczona) 101 Białka i aminokwasy 102
Kofeina 102 Karnityna (zazwyczaj L-karnityna) 103 Kwasy tłuszczowe omega-3 104
Triacyloglicerole średniołańcuchowe 104 Żeń-szeń 104 Kwercetyna 104
Wybór substancji ergogenicznej 106
część II Znaczenie żywienia w budowaniu optymalnych
możliwości wysiłkowych sportowca 113
rozdział 5 Funkcje układu pokarmowego oraz jego rola w dostarczaniu
energii 115
Układ pokarmowy 115
Jama ustna i przełyk 115 Żołądek 116 Jelito cienkie 117 Jelito grube 118
Czynniki wpływające na przyjmowanie pokarmu 119
Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych 121
Czynniki wpływające na przemiany energetyczne 125
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe występujące u sportowców 127
Napoje sportowe 128 Skład i czas przyjmowania posiłku oraz płynów 129 Leki, preparaty
ziołowe i suplementy diety 132
rozdział 6 Czas przyjmowania składników odżywczych i napojów 133
Odżywianie mające na celu poprawę wydolności fizycznej 134
Korzyści wynikające z analizy bilansu energetycznego 136 Uwagi dotyczące przyjmowania
napojów 138 Uwagi dotyczące dostarczania energii 139
Ładowanie węglowodanami 141
Ograniczanie wysiłku przez siedem dni 142
Ostatnie siedem dni przed zawodami – podsumowanie 156
rozdział 7 Transport i wykorzystanie tlenu 159
Pobieranie tlenu 159
Astma wysiłkowa 160 Transport i wykorzystanie tlenu w komórkach 160 Zależność
wydolności organizmu od tlenu i składników odżywczych 162
Stres oksydacyjny 164
rozdział 8 Zapobieganie stanom zapalnym i strategie zapewniające
zdrowie mięśni 167
DOMS a dieta 167
Kwasy tłuszczowe omega-3 168 Witamina D 170 Witamina E 170 Witamina C 170
Aminokwasy rozgałęzione 171 Spożycie białka 171 Pobieranie płynów 171
część III Czynniki modyfikujące potrzeby żywieniowe 173
rozdział 9 Podróże 175
Ogólne zasady żywienia w czasie podróży 176
Minimalizowanie objawów zespołu nagłej zmiany strefy czasowej (jet lag) 178
Cel podróży 180
rozdział 10 Duże wysokości 183
Wysiłek na dużych wysokościach 184
Zaspokajanie potrzeb w zakresie energii i składników odżywczych 188
Zaspokajanie potrzeb w zakresie płynów 189
rozdział 11 Płeć i wiek 191
Zawodniczki 191
Ogólne zalecenia dla zawodniczek 193
Młodzi sportowcy 194
Ogólne zalecenia dla młodych sportowców 198
Starsi sportowcy 199
Ogólne zalecenia dla starszych sportowców 201
rozdział 12 Skład i masa ciała 203
Utrata masy ciała a skład ciała 204
Masa ciała 206
Metody ustalania pożądanej masy ciała 206 Wskaźnik masy ciała 206 Kwestie związane
z masą i składem ciała 207
Skład ciała 210
Skład ciała a wydolność fizyczna 210 Ocena składu ciała 212 Zmiany w składzie ciała 215
Kwestie dotyczące oceny składu ciała 217
Nieprawidłowa kontrola masy ciała u sportowców: zaburzenia odżywiania 218
Jadłowstręt psychiczny i anoreksja sportowa 220 Żarłoczność psychiczna 221 Zaburzenia
odżywiania a osiągnięcia sportowe 221
część IV Strategie żywieniowe dla różnych systemów
energetycznych 225
rozdział 13 Metabolizm beztlenowy w krótkotrwałym wysiłku
o dużej intensywności 227
Strategie żywieniowe dla sportowców uprawiających sporty siłowe 228
Beztlenowe szlaki metaboliczne 229
System fosfokreatynowy (fosfagenowy) 229 Glikoliza (system glikolityczny) 229
Wybrane sporty zależne od metabolizmu beztlenowego 230
Baseball i softball 230 Kulturystyka 232 Futbol amerykański 235 Gimnastyka 237
Hokej 239 Lekkoatletyka (biegi, skoki i rzuty) 240 Pływanie (na dystansie 100–
400 metrów) 242 Zapasy 244 Łyżwiarstwo szybkie 247 Podnoszenie ciężarów 249
rozdział 14 Metabolizm tlenowy w wysiłku wytrzymałościowym 253
Strategie odżywiania 253
Tlenowe szlaki metaboliczne 257
Kwestie związane ze sportami wytrzymałościowymi 259
Przetrenowanie 259 Uszkodzenia ciała spowodowane przeciążeniem 260
Właściwe żywienie 260
Wybrane sporty zależne od metabolizmu tlenowego 263
Biegi długodystansowe 263 Triatlon 265 Pływanie długodystansowe 267 Kolarstwo 268
Biegi narciarskie 269 Wioślarstwo 270
rozdział 15 Potrzeby metaboliczne w sportach wymagających siły
i wytrzymałości 273
Zasady odżywiania w sportach wymagających siły i wytrzymałości 273
Przykłady sportów opierających się na połączeniu metabolizmu
beztlenowego i tlenowego 277
Koszykówka 277 Łyżwiarstwo figurowe 278 Piłka nożna, lacrosse i hokej na trawie 281
Rugby 282 Tenis 284 Siatkówka 285 Golf 287
część V Plany żywieniowe w wybranych sportach 291
rozdział 16 Sporty wymagające siły i szybkości 292
Informacje dotyczące planów żywieniowych 293
rozdział 17 Sporty wymagające wytrzymałości 308
Informacje dotyczące planów żywieniowych 309
rozdział 18 Sporty wymagające siły i wytrzymałości 320
Informacje dotyczące planów żywieniowych 321
Załącznik Zalecane dzienne spożycie makroskładników odżywczych
według Instytutu Medycznego 333
Piśmiennictwo 342
Skorowidz 364
Nota o Autorze 370

Parametry

  • Tytuł: 

    Żywienie w sporcie

  • ISBN: 

    9788365835666

  • Autor: 

    D. Benardot

  • Rok wydania: 

    2019

  • Numer wydania: 

    2

  • Liczba stron: 

    370

  • Szerokość produktu: 

    21

  • Wysokość produktu: 

    27

  • Okładka: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss