Autor, Redaktor: Robert Gajda, Anna Broniecka
Waga produktu: 0.14 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN
Wydawca: AWF Wrocław

Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.

Spis treści:

PRZEDMOWA, 4

ĆWICZENIE 1
Epidemiologia żywieniowa i mierniki stanu zdrowia, 5
Wprowadzenie, 5 Opis i wykonanie ćwiczeń, 8
Materiał do ćwiczeń, 8
Piśmiennictwo, 8

ĆWICZENIE 2
Metody badań żywieniowych i zasady ich wyboru, 10
Wprowadzenie, 10
Zasady wyboru metody, 12
Opis i wykonanie ćwiczeń, 13
Materiał do ćwiczeń, 15
Piśmiennictwo, 15

ĆWICZENIE 3
Ocena sposobu żywienia i spożycia żywności, 16
Wprowadzenie, 16
Opis i wykonanie ćwiczeń, 20
Materiał do ćwiczeń, 21
Piśmiennictwo, 21

ĆWICZENIE 4
Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania, 22
Wprowadzenie, 22
Opis i wykonanie ćwiczeń, 30
Materiał do ćwiczeń, 30
Piśmiennictwo, 30

ĆWICZENIE 5
Podstawy metodyczne oceny wybranych zachowań żywieniowych oraz ich uwarunkowań, 31
Wprowadzenie, 31
Determinanty zachowań żywieniowych, 32
Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań, 34
Przykładowy kwestionariusz do badania zwyczajów żywieniowych, 38
Opis i wykonanie ćwiczeń, 44
Materiał do ćwiczeń, 46
Piśmiennictwo, 46

ĆWICZENIE 6
Ocena stanu odżywienia, 47
Wprowadzenie, 47
Antropometryczne metody oceny stanu odżywienia, 47
Laboratoryjne metody oceny stanu odżywienia, 54
Medyczne metody oceny stanu odżywienia, 56
Opis i wykonanie ćwiczeń, 57
Opisy przypadków, 59
Materiał do ćwiczeń, 62
Piśmiennictwo, 62

ANEKS, 63

Książka

  • ISBN: 

    978-83-64354-37-3

  • Autor: 

    Robert Gajda, Anna Broniecka

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2018

  • Format: 

    165 x 235

  • Liczba stron: 

    74

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...