-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Wrocław
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
Spis treści:
PRZEDMOWA, 4
ĆWICZENIE 1
Epidemiologia żywieniowa i mierniki stanu zdrowia, 5
Wprowadzenie, 5 Opis i wykonanie ćwiczeń, 8
Materiał do ćwiczeń, 8
Piśmiennictwo, 8
ĆWICZENIE 2
Metody badań żywieniowych i zasady ich wyboru, 10
Wprowadzenie, 10
Zasady wyboru metody, 12
Opis i wykonanie ćwiczeń, 13
Materiał do ćwiczeń, 15
Piśmiennictwo, 15
ĆWICZENIE 3
Ocena sposobu żywienia i spożycia żywności, 16
Wprowadzenie, 16
Opis i wykonanie ćwiczeń, 20
Materiał do ćwiczeń, 21
Piśmiennictwo, 21
ĆWICZENIE 4
Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania, 22
Wprowadzenie, 22
Opis i wykonanie ćwiczeń, 30
Materiał do ćwiczeń, 30
Piśmiennictwo, 30
ĆWICZENIE 5
Podstawy metodyczne oceny wybranych zachowań żywieniowych oraz ich uwarunkowań, 31
Wprowadzenie, 31
Determinanty zachowań żywieniowych, 32
Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań, 34
Przykładowy kwestionariusz do badania zwyczajów żywieniowych, 38
Opis i wykonanie ćwiczeń, 44
Materiał do ćwiczeń, 46
Piśmiennictwo, 46
ĆWICZENIE 6
Ocena stanu odżywienia, 47
Wprowadzenie, 47
Antropometryczne metody oceny stanu odżywienia, 47
Laboratoryjne metody oceny stanu odżywienia, 54
Medyczne metody oceny stanu odżywienia, 56
Opis i wykonanie ćwiczeń, 57
Opisy przypadków, 59
Materiał do ćwiczeń, 62
Piśmiennictwo, 62
ANEKS, 63
Książka
-
ISBN:
978-83-64354-37-3
-
Autor:
Robert Gajda, Anna Broniecka
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2018
-
Format:
165 x 235
-
Liczba stron:
74
-
Oprawa:
miękka