-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Czelej
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 94 str., oprawa miękka
Ból brzucha jest najczęstszym i najważniejszym objawem chorób jamy brzusznej, ale może być także manifestacją chorób odległych narządów i zaburzeń ogólnoustrojowych. Umiejętność właściwej interpretacji bólów brzucha powinien posiąść każdy lekarz.
Publikacja obejmuje:: badanie fizykalne jamy ustnej i brzusznej ze szczegółowym opisem metod diagnostycznych i wskazaniem zasad postępowania, objawów i nieprawidłowości w badaniu palpacyjnym, ocenę stanu wątroby i pęcherzyka żółciowego, diagnostykę różnicową żółtaczek, badanie per rectum, bóle somatyczne i trzewne brzucha i ich możliwe przyczyny, patologiczny spadek lub wzrost masy ciała, zasady diagnostyki i postępowania w przypadku biegunki, wymiotów i krwawień z przewodu pokarmowego. W książce zawarto objawy dermatologiczne w chorobach obejmujących przewód pokarmowy a także diagnostykę i postępowanie w przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą wątroby.
Spis treści
* Rozdział 1. BADANIE JAMY USTNEJ1.1. Wprowadzenie
1.2. Wargi
1.3. Zęby
1.4. Dziąsła
1.5. Błona śluzowa policzków i dna jamy ustnej
1.6. Język
1.7. Podniebienie, migdałki i gardło środkowe
* Rozdział 2. BADANIE JAMY BRZUSZNEJ
2.1. Wprowadzenie
2.2. Oglądanie
2.3. Osłuchiwanie
2.4. Opukiwanie
2.5. Badanie palpacyjne
* Rozdział 3. WĄTROBA I PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY
3.1. Powiększona wątroba
3.2. Chory z marskością wątroby
3.3. Marskość wątroby:: objawy nadciśnienia wrotnego i niewydolności metabolicznej wątroby
3.4. Szmery wątrobowe
3.5. Pęcherzyk żółciowy
* Rozdział 4. BADANIE PER RECTUM
* Rozdział 5. BÓL BRZUCHA
* Rozdział 6. PATOLOGICZNY SPADEK LUB WZROST MASY CIAŁA
* Rozdział 7. BIEGUNKA I WYMIOTY
* Rozdział 8. KRWAWIENIE Z PRZEWODU POKARMOWEGO
Książka
-
ISBN:
978-83-7563-047-3
-
Autor:
Marek Hartleb,Krzysztof Gutkowski,Maciej Kohut