-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Continuo
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Pierwsza na polskim rynku wydawniczym monografia na temat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Przedstawiono w niej podstawowe informacje o historii i aktualnym stanie DŻP w Polsce, obecnie obowiązujące zasady kwalifikacji chorych do DŻP, przygotowania do wypisania ze szpitala oraz prowadzenia długotrwałego żywienia pozajelitowego w warunkach domowych, funkcjonowanie ośrodków prowadzących leczenie żywieniowe w domu, a także poszczególne systemy prowadzenia leczenia domowego, ze wskazaniem (w miarę możliwości obiektywnym) ich zalet i wad.
Publikacja jest skierowana przede wszystkim do przedstawicieli specjalności, w których – ze względu na częstość występowania niewydolności przewodu pokarmowego wśród pacjentów – leczenie żywieniowe powinno być postrzegane jako istotny element codziennej praktyki klinicznej: chirurgów, onkologów, internistów, neurologów, laryngologów, bo to od lekarzy reprezentujących te dziedziny kwalifikuje się najwięcej chorych do DŻP, oraz do wszystkich uczestniczących w procesie pielęgnowania tych chorych.
Spis treści
WprowadzenieKatarzyna Karwowska, Marek Kunecki, Anna Zmarzły
Rozdział 1
Historia żywienia pozajelitowego w warunkach domowych na świecie i w Polsce
Krystyna Majewska, Katarzyna Karwowska
Rozdział 2
Ośrodki prowadzące domowe żywienie pozajelitowe w Polsce.
Dane demograficzne. Finansowanie
Anna Zmarzły
Rozdział 3
Przygotowanie i wprowadzenie chorego do leczenia żywieniowego w warunkach domowych
Marek Kunecki, Sławomir Rudzki, Anna Zmarzły
Rozdział 4
Wskazania do żywienia pozajelitowego w warunkach domowych
Marek Kunecki
Rozdział 5
Pielęgnacja dostępu naczyniowego i linii żylnej u chorych żywionych w warunkach domowych
Krystyna Majewska
Rozdział 6
Metody prowadzenia domowego żywienia pozajelitowego w Polsce
Marek Kunecki, Waldemar Szafrański, Anna Zmarzły
Rozdział 7
Powikłania żywienia pozajelitowego
Marek Kunecki
Rozdział 8
Monitorowanie żywienia pozajelitowego u chorych domowych
Marek Kunecki, Anna Zmarzły
Rozdział 9
Edukacja pacjenta w domowym żywieniu pozajelitowym
Katarzyna Karwowska, Anna Zmarzły
Rozdział 10
Domowe żywienie pozajelitowe – wymagania płatnika.
Dokumentacja DŻP
Krystyna Urbanowicz
Rozdział 11
Stabilność mieszanin do żywienia pozajelitowego
Maria Ciszewska-Jędrasik
Rozdział 12
Personel prowadzący pozajelitowe leczenie żywieniowe w domu
Stanisław Kłęk, Kinga Szczepanek
Nota o Autorach
Książka
-
ISBN:
978-83-62182-47-3
-
Autor:
Katarzyna Karwowska, Marek Kunecki, Anna Zmarzły
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
165 x 235 mm
-
Liczba stron:
140
-
Oprawa:
Miękka