X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Edra Urban & Partner
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
W niniejszej publikacji m.in.:
- kryteria wyboru właściwego sposobu odżywiania u krytycznie chorych pacjentów
- związki między leczeniem żywieniowym a wynikami terapii
- sposoby skutecznej kontroli glikemii u pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii
- omówienie nowych diet i składników odżywczych
Spis treści:
ix Autorzy
xi Wstęp (P. Singer, Petach Tikwa)
Zapotrzebowanie, drogi podaży i planowanie żywienia
1 Od zaburzeń mitochondrialnych do zapotrzebowania energetycznego
Pierre Singer
11 Białko: metabolizm i zapotrzebowanie
Gianni Biolo
19 Jak wybrać drogę żywienia?
Irina Grecu
29 W jaki sposób wypisać receptę żywieniową, używając komputera?
Mette M. Berger
39 Żywienie doustne
Ana Alvárez-Falcóna · Sergio Ruiz-Santanab
45 Żywienie dojelitowe
Ronit Anbar
53 Żywienie pozajelitowe
Ronan Thibault · Claude Pichard
Jak leczenie żywieniowe wpływa na wynik leczenia?
63 Czy leczenie żywieniowe może mieć wpływ na powrót do zdrowia po krytycznej chorobie?
Rifka C. Schulman · Jeffrey I. Mechanick
75 Kontrola stężenia glukozy
Jean-Charles Preiser
81 Glutamina
Mike Kim · Paul E. Wischmeyer
87 Leucyna i cytrulina: dwa główne regulatory obrotu puli białek
95 Pacjent chirurgiczny/po urazie
Arved Weimann
103 Żywienie w sepsie
Jonathan Cohen · W. Dat N. Chinc
111 Żywienie pacjenta z niewydolnością nerek
Wilfred Druml
119 Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasu gamma-linolenowego w leczeniu
żywieniowym mechanicznie wentylowanych pacjentów z ostrym uszkodzeniem płuc (ALI)
lub zespołem ostrej niewydolności oddechowej (ARDS)
Shaul Lev · Pierre Singer
125 Otyłość
David C. Frankenfield
133 Problemy żywienia podczas stosowania pozaustrojowych technik podtrzymywania życia
Ilya Kagan · Pierre Singer
139 Leczenie żywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki
Stephen A. McClave
147 Jak wybrać schemat żywieniowy dla pacjenta oddziału intensywnej terapii z wieloma
chorobami współistniejącymi?
Pierre Singer · Hadas Weinberger · Boaz Tadmor
155 Wspomaganie żywieniowe w gojeniu ran u pacjentów na oddziale intensywnej terapii
Miriam Theilla
165 Skorowidz autorów
167 Skorowidz
Inne tytuły z tej serii:
26,60
PLN
Cena rynkowa: 30.00 PLN
Procedury kliniczne w anestezjologii
123,00
PLN
Anestezja geriatryczna
97,01
PLN
ABC intensywnej terapii
57,50
PLN
Kompendium intensywnej terapii
123,00
PLN
Anestezjologia Millera Tom 1
170,00
PLN
Znieczulanie w traumatologii
112,90
PLN
Prewencja i kontrola zakażeń
53,00
PLN
Chirurgia stanów nagłych
123,00
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Kompendium intensywnej terapii
123,00
PLN
Domowe żywienie pozajelitowe
35,90
PLN
48,00 PLN
Oszczędzasz 12.10 PLN