Warszawa 2003, wydanie 2, format 170 x 240, objętość 97 str., oprawa miękka
Prawidłowe żywienie przyszłej matki ma ogromne znaczenie dla niej samej i dla płodu. Niedożywienie kobiety w okresie ciąży może być przyczyną gorszego rozwoju płodu, a nawet wad rozwojowych. Wydanie na świat noworodka o małej masie ciała, mniejszej niż 2500 g, może niekorzystnie wpływać na dalszy rozwój psychiczny i fizyczny dziecka. Niedożywienie ilościowe i jakościowe w ciąży może być przyczyną trwałego uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego płodu, wskutek zmniejszenia liczby neurocytów i upośledzenia mielinizacji włókien nerwowych. Sprawne łożysko w zakresie przenoszenia substancji odżywczych wywiera istotny wpływ na prawidłowy rozwój płodu.
Zdrowa kobieta, dobrze żywiąca się w czasie ciąży, powinna zwiększyć ciężar ciała do końca ciąży o 10-12 kg. Przyrost ten jest wynikiem wzrostu masy ciała ciężarnej, masy łożyska, objętości wód płodowych i samego płodu w dalszym okresie ciąży.
Około 20-25% wszystkich ciąż to ciąże specjalnej troski, w nich mieści się 3/4 wszystkich przypadków umieralności okołoporodowej. Wśród czynników wysokiego ryzyka w selekcji ciąży specjalnej troski na pierwszym miejscu należy wymienić przebyte poronienia samoistne i sztuczne, porody niewczesne i przedwczesne. Następnie uciążliwe warunki pracy, dojazdy do pracy, niedorozwój narządu rodnego, stresy psychiczne, niedokrwistość, konflikt w zakresie czynnika Rh lub grupy krwi, zakażenie dróg moczowych, łożysko przodujące i krwawienia w ciąży oraz choroby układowe ciężarnej (cukrzyca, choroby tkanki łącznej, wady serca i inne). Zakażenia dróg moczowych mogą doprowadzić do obrzęków, nadciśnienia krwi, białkomoczu, ropomoczu i gestozy - zatrucia ciążowego. Nie sposób wymienić wszystkich możliwych patologii, należy jednak pamiętać, że tylko wczesne rozpoznanie i umiejętności przewidywania powikłań mogą zapobiec groźnym w skutkach tragediom. Intensywny nadzór nad ciążą i porodem wysokiego ryzyka, ewentualna wcześniejsza hospitalizacja prowadzi do pomyślnego rozwiązania.
Spis treści
Żywienie kobiety ciężarnejŻywienie kobiety karmiącej piersią
Karmienie naturalne
Żywienie sztuczne niemowląt
Przygotowanie potraw dla niemowląt
Żywienie wcześniakówi noworodków o niskiej masie urodzeniowej
Wartość odżywcza mięsa kurcząt
Mukowiscydoza
Alergie i nietolerancje pokarmowe
eliakia - glutenozależna choroba trzewna
Dietoterapiafenyloketonurii
Dietoterapia galaktozemii i fruktozemii
Postępowanie dietetyczne w ostrej biegunce
Żywienie dietetyczne w biegunkach przewlekłych
Nieswoiste zapalenia jelit u dzieci
Żywienie pozajelitowe
Zaburzenia czynności motorycznej przewodu pokarmowego
Książka
-
ISBN:
83-7244-051-4
-
Autor:
Alina Dobrzańska