Warszawa 2013, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 136 str., oprawa miękka
Autorki w przystępny sposób przedstawiają zagadnienia dotyczące odżywiania dzieci w różnych grupach wiekowych. Osobny rozdział poświęcono także żywieniu przyszłych matek.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych. Przedstawiono również żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Publikacja przeznaczona jest zarówno dla młodych, jak i bardziej doświadczonych rodziców, a także dla wszystkich osób sprawujących codzienną opiekę nad dziećmi.
Spis treści
WstępPodstawowe wiadomości z zakresu żywienia dzieci
Żywienie przyszłej matki
Żywienie noworodka i niemowlęcia
Żywienie dzieci małych
Żywienie dziecka przedszkolnego
Żywienie dziecka szkolnego
Sytuacje szczególne
Żywienie dziecka w wybranych stanach chorobowych
Porady żywieniowe w internecie
Słownik terminów medycznych i żywieniowych
Przykładowe przepisy kulinarne
Piśmiennictwo uzupełniające
Zakończenie
Wykaz skrótów
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4523-9
-
Autor:
Halina Woś,Anna Staszewska-Kwak