-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Jedność
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kielce 2014, wydanie 1, format 135 x 190, objętość 62 str., oprawa miękka
Ta książka przyda się w każdym domu, gdzie mieszka osoba z cukrzycą. Jest to bardzo praktyczne kompendium wiedzy – zawiera podstawowe informacje o chorobie i jej przebiegu, a także wiele sugestii dotyczących odżywiania, zdrowego trybu życia i rodzajów oraz możliwości leczenia diabetyków. Można w niej znaleźć wskazówki, jak prawidłowo skomponować dietę oraz jak korzystać z aktywności fizycznej, by zminimalizować skutki choroby i bez przeszkód cieszyć się życiem. Książka może przydać się zarówno samemu choremu, jak i bliskim takiej osoby, którzy pragną w łatwy i przystępny sposób zapoznać się ze specyfiką tej współczesnej choroby cywilizacyjnej.
Odbiorcy:
– osoby chorujące na cukrzycę.
– bliscy osób chorujących na cukrzycę.
Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację?
– zawiera pełen zestaw informacji dotyczących cukrzycy.
– pomoże zapewnić zdrowy tryb życia i prawidłową dietę.
– Jest napisana przystępnym i zrozumiałym językiem – może być pierwszym źródłem informacji po zdiagnozowaniu cukrzycy.
Spis treści
O cukrzycyPoznać chorobę i zapobiegać jej
I Klasyfikacja i leczenie cukrzycy
- Klasyfikacja: cukrzyca typu 1
Dieta w cukrzycy trzustkowej
II Elementy dietetyki
- Składniki odżywcze
- Grupy żywieniowe
- Porcje
- Piramida żywieniowa
- Zróżnicowane żywienie
III Leczenie i zapobieganie cukrzycy
- Osiągnąć i/albo utrzymać prawidłową wagę ciała
- Zapewnić potrzebną dawkę węglowodanów
- Codziennie przyjmować odpowiednią dawkę włókien
- Ograniczyć cukry
- Kontrolować spożywanie tłuszczów
- Zapewnić odpowiednią ilość protein
- Przyjmować witaminy i minerały we właściwych ilościach
- Ograniczyć picie alkoholu
- Zadbać o regularność i zdrową zawartość posiłków
IV Terapia żywieniowa
- Żywienie w cukrzycy typu 1
- Żywienie w cukrzycy typu 2
- Liczenie węglowodanów
V Aktywność fizyczna
VI Hipoglikemia
VII Prewencja i leczenie
Książka
-
ISBN:
978-83-7660-301-8