-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 1996, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 124 str., oprawa miękka
Dynamiczny rozwój nauk przyrodniczych, jaki dokonał się w XX wieku, spowodował wyodrębnienie się dużych, samodzielnych dyscyplin nauko¬wych, a jednocześnie umożliwił powstanie mniejszych gałęzi wiedzy o charakterze interdyscyplinarnym, łączących elementy różnych nauk i inte-grujących je w nowe, oryginalne obszary nauki. Taką gałęzią wiedzy jest bioenergetyka, czerpiąca elementy z biochemii, fizjologii i żywienia i two-rząca z nich zintegrowaną całość obejmującą podstawowe w biologii zagad-nienia dotyczące przetwarzania w organizmach żywych jednych form energii w inne, a więc - problemów stanowiących istotę życia.
O ile duże, samodzielne dyscypliny zaangażowały do swojego rozwoju liczne rzesze pracowników naukowych, co zaowocowało wieloma opraco-waniami monograficznymi i podręcznikowymi, o tyle małe gałęzie wiedzy, a przy tym interdyscyplinarne, a więc trudniejsze do rozwijania, stały się przedmiotem zainteresowania niewielkich jedynie grup naukowców, w wy-niku czego powstało o wiele mniej opracowań podręcznikowych dotyczących tych dziedzin.
Spis treści
Od Autorów1. Błędy w analizie żywności, kalibracja szkła
2. Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz
3. Mineralizacja próbek
4. Pomiary gęstości
5. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych
6. Jakość wody w przemyśle spożywczym
7. Analiza sacharydów
8. Tłuszcze
9. Białka
10. Kwasy organiczne, kwasowość produktów spożywczych
11. Inne związki o dużej aktywności biologicznej
12. Metody badania właściwości przeciwutleniających
13. Zanieczyszczenia chemiczne żywności
14. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności
15. Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności
16. Spektrofotometria absorpcyjna
17. Ocena barwy produktów spożywczych
18. Konduktometria
19. Badanie właściwości reologicznych
Książka
-
ISBN:
83-00-02994-X
-
Autor:
Janusz Stanisław Keller