Warszawa 2012, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 232 str., oprawa miękka
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.
Spis treści
Część ogólnaŻywienie a niedokrwistość
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Zachowanie równowagi wodnej
Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych
Zapobieganie stratom witamin w żywności
Źródła składników odżywczych
Substancje szkodliwe w żywności
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Zioła przyprawowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Sposoby przyrządzania potraw
Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości
Przykład dziesięciodniowego jadłospisu
Część szczegółowa
Buliony i zakwasy
Zupy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw
Sosy
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Desery
Wypieki domowe
Napoje
Piśmiennictwo
Spis potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3504-9
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Inne tytuły z tej serii:
Twoje badania krwi
37,70
PLN
Jak żyć z nadciśnieniem tętniczym
46,02
PLN
Jak uchronić się przed miażdżycą i chorobami serca
15,00
PLN
21,40 PLN
Oszczędzasz 6.40 PLN
Dieta dla serca i układu krążenia
24,60
PLN
Świadome życie z niewydolnością serca
30,60
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
84,24
PLN
Diety niskoenergetyczne
67,28
PLN