Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli. palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika Czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
WprowadzenieNadciśnienie tętnicze – co to jest i jak się je rozpoznaje?
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce
Czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
Objawy kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia tętniczego
Podstawowe zasady profilaktyki nadciśnienia tętniczego
Dlaczego należy leczyć nadciśnienie tętnicze?
Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
Podstawy leczenia farmakologicznego
Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
83-200-3332-2
-
Autor:
Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
14.6x20.5cm
-
Liczba stron:
148
-
Oprawa:
Miękka