-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2005, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 228 str., oprawa miękka
Alergia pokarmowa w swej najłagodniejszej formie wywołuje lekki obrzęk warg i jamy ustnej, a w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia. Ta ostatnia reakcja nosi nazwę wstrząsu anafilaktycznego. Aby ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy poradnika sugerują, jak zmodyfikować sposób jedzenia - co jeść, a czego unikać - aby nie dopuścić do takich sytuacji. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze alergolodzy.
Spis treści
PrzedmowaUkład immunologiczny
Alergie pokarmowe
Co to jest alergia krzyżowa?
Jak rozpoznać alergię pokarmową?
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
Zioła i przyprawy a ryzyko wystąpienia alergii
Wykaz produktów zawierających alergeny pokarmowe
Wykaz wybranych substancji dodatkowych o właściwościach alergizujących i produktach je zawierających
Alergeny ukryte
Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Zapobieganie alergiom pokarmowym
Leczenie alergii pokarmowych
Diety stosowane w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych
Jadłospisy dla osób cierpiących na wybrane rodzaje alergii pokarmowych
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3045-5
-
Autor:
Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski