Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.
Autor tej książki – piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem – podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które przewyższa jakością piwa z wielkich przemysłowych browarów. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie warzyć piwo – od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie, zacieranie, filtrowanie, gotowanie, klarowanie i chłodzenie brzeczki oraz fermentację.
Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
Książka
-
ISBN:
978-83-8151-272-5
-
Autor:
Richard Lehri
-
Wydanie:
4
-
Rok wydania:
2019
-
Format:
165 x 235
-
Liczba stron:
164
-
Oprawa:
miękka