Książka składa się z części teoretyczne i praktycznej, a w nich: Część teoretyczna: Co to jest ONS? Z czego produkowane są preparaty typu ONS? Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS. Analiza kosztowo-efektywna. Część praktyczna: Receptury i porady, jak „ukryć” doustne suplementy pokarmowe w zwyczajnym pożywieniu.
Spis treści:
Słowo od Autorki 5
Przedmowa 6
Część teoretyczna 7
I. Co to jest ONS? 8
II. Z czego produkowane są preparaty typu ONS? 9
1. Węglowodany 9
2. Lipidy 10
3. Białka 11
4. Czego nie zawierają doustne suplementy pokarmowe 12
5. Witaminy, minerały, pierwiastki śladowe 12
6. Składniki specjalne 12
Piśmiennictwo 15
III. Fortyfikacja żywności 17
Piśmiennictwo 20
IV. Wskazania do stosowania ONS 21
Piśmiennictwo 26
V. Zalety i wady ONS. Działania uboczne 29
1. Zalety 29
2. Zawartość laktozy w ONS 30
3. Działania uboczne preparatów ONS i problemy związane z ich stosowaniem 32
Piśmiennictwo 37
VI.Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS. Analiza kosztowo-efektywna 39
1. Suplementacja witamin, minerałów i pierwiastków śladowych 43
Piśmiennictwo 44
VII.Podział i szczegółowe wskazania do stosowania ONS 48
1. Podział wg składu 48
2. Podział wg kaloryczności 49
3. Podział wg typu formuły 50
4. Podział wg zastosowań – preparaty specjalne 53
Piśmiennictwo 59
Część praktyczna 63
Naleśniki 64
Zupy 66
Klopsiki 74
Musy i koktajle owocowo-warzywne 76
Desery 86
Galaretki 96
Kakao 100
Lody wiśniowe 102
Spis przepisów 104
Indeks wyrazów 105
Parametry
-
Tytuł:
Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support
-
ISBN:
9788393652730
-
Autor:
Aleksandra Kapała
-
Rok wydania:
2015
-
Numer wydania:
1
-
Liczba stron:
110
-
Szerokość produktu:
16.5
-
Wysokość produktu:
23.5
-
Okładka:
miękka