Wrocław 2012, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 128 str., oprawa miękka
Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest on panaceum „na wszystko”, jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami atakującymi nasz organizm. Mimo charakterystycznego zapachu i ostrego smaku jest powszechnie stosowany zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Książka „Czosnek dla zdrowia i smaku” zawiera przepisy, które pozwalają wykorzystać tę cenną bylinę nie tylko jako naturalną pomoc w walce z niektórymi chorobami, ale przede wszystkim stanowią podstawę do budowania odporności naszego organizmu. Czosnek, stosowany systematycznie w spożywanych posiłkach, taką właśnie moc posiada!
Spis treści
Odporność organizmu: czym jest i co na nią wpływa?Odporność a czosnek
Budowa i odmiany czosnku
Cudowny skład czosnku
Lecznicze zastosowania czosnku
Receptury naszych babć
Czosnkowe suplementy
Czosnek: czy tylko dla ludzi?
Pozostałe sposoby budowania odporności
Dieta
Ruch
Relaksacyjne metody wspomagania odporności organizmu
Szczepienia
Preparaty dostępne w aptekach
Przepisy kulinarne z zastosowaniem czosnku
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-7277-639-6
-
Autor:
Elżbieta Frankowska