Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Kiedy mierzyć poziom cukru? Jakie insuliny dostępne są na polskim rynku? Na te i setki innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna.
To doskonały poradnik dla osób chorych na cukrzycę dowolnego typu i ich rodzin. Dzięki niemu dowiesz się m.in.:
- na czym polega samokontrola w cukrzycy,
- jaki wybrać system do pomiaru glikemii?
- jak wyliczyć wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe,
- w jaki sposób wstrzykiwać insulinę,
- jakich potraw unikać,
- jakie prawa i obowiązki ma diabetyk.
Poznasz także niekonwencjonalne metody wspomagające leczenie chorób przewlekłych. W książce zamieszczono również przykładowy tygodniowy jadłospis diabetyka.
O Autorce
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem.
Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie.
Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków oraz Kuchnia świata dla diabetyków wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.
Książka
-
ISBN:
978-83-7773-845-0
-
Autor:
Dorota Drozd
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2018
-
Format:
145 x 205
-
Liczba stron:
96
-
Oprawa:
miękka