Treść podręcznika podzielono na trzy części umożliwiające studentom: zapoznanie się ze specyfiką i organizacją pracy w laboratorium mikrobiologicznym oraz podstawowymi technikami mikrobiologicznymi; uzyskanie wiedzy z zakresu morfologii, fizjologii i systematyki podstawowych grup drobnoustrojów, a także poznanie metod badania cech wzrostowych, fizjologicznych i biochemicznych drobnoustrojów; i na zakończenie zaznajomienie się z podstawami ekologii mikroorganizmów, z naturalnymi środowiskami ich bytowania, znaczeniem w obiegu pierwiastków na naszej planecie, zwłaszcza węgla i azotu, oraz metodami badania wzajemnych oddziaływań między drobnoustrojami.
Spis treści
Przedmowa 7
Zasady bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym 9
1. WYPOSAŻENIE LABORATORIUM I PODSTAWOWE TECHNIKI MIKROBIOLOGICZNE 11
1.1. WYPOSAŻENIE LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNEGO 11
1.2. POŻYWKI DO HODOWLI DROBNOUSTROJÓW 20
1.3. HODOWLE DROBNOUSTROJÓW, TECHNIKI POSIEWANIA, OTRZYMYWANIE CZYSTYCH KULTUR 26
1.4. POMIARY LICZBY KOMÓREK W ŚRODOWISKU 33
2. MORFOLOGIA I FIZJOLOGIA PODSTAWOWYCH GRUP DROBNOUSTROJÓW 41
2.1. BAKTERIE WŁAŚCIWE I PROMIENIOWCE 41
2.2. PRZETRWALNIKOWANIE BAKTERII 52
2.3. IDENTYFIKACJA BAKTERII 62
2.4. DROŻDŻE 72
2.5. GRZYBY STRZĘPKOWE (MIKROSKOPOWE) 82
3. NATURALNE SIEDLISKA DROBNOUSTROJÓW 96
3.1. MIKROFLORA POWIETRZA I POWIERZCHNI 96
3.2. MIKROFLORA WODY 102
3.3. MIKROFLORA GLEBY 111
3.4. WZAJEMNE STOSUNKI MIĘDZY DROBNOUSTROJAMI 116
ZAŁĄCZNIK 125
LITERATURA 140
Parametry
-
Tytuł:
Mikrobiologia ogólna
-
ISBN:
9788377172957
-
Autor:
Wojtatowicz Maria, Stempniewicz Regina, Żarowska Barbara, Rymowicz Waldemar, Robak Małgorzata
-
Rok wydania:
2018
-
Numer wydania:
2
-
Liczba stron:
140
-
Szerokość produktu:
16.5
-
Wysokość produktu:
23.5
-
Okładka:
miękka