Problematykę współczesnej turystyki i rekreacji można przedstawiać w różnych obszarach tematycznych. Ze względu na swoją złożoność i zasięg nie sposób nie zauważyć, że oddziałuje ona na środowisko zarówno społeczne, jak i przyrodnicze.
Jednym z ważnych aspektów poszukiwanym przez turystów jest możliwość wypoczynku w środowisku odmiennym od warunków życia i pracy w mieście, możliwość bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem przyrodniczym czy też ze środowiskiem wiejskim. Potencjał rozwoju turystyki wiejskiej, a w tym agroturystyki, w Polsce wyznaczają z jednej strony bogate walory przyrodnicze i kulturowe polskiej wsi oraz niewykorzystane zasoby gospodarstw rolnych, z drugiej zaś strony wzrastająca atrakcyjność wypoczynku na łonie natury, z dala od zgiełku miasta oraz potrzeba aktywnego spędzania wolnego czasu przy jednoczesnej konieczności ograniczania kosztów wypoczynku. Obszary wiejskie dają możliwość tworzenia ciekawych i oryginalnych produktów turystycznych, których wartościami mogą być m.in. walory przyrodnicze, kultura ludowa, uprawianie turystyki konnej, bliskość lasów. Jednakże w rozwoju agroturystyki w Polsce należy również pamiętać o roli marki w kształtowaniu konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych oraz promocji oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich.
Turyści są coraz bardziej zainteresowani różnorodnymi propozycjami spędzania wolnego czasu. Stąd też istotne jest również poznanie praktycznych aspektów różnych form turystyki aktywnej, np. przez charakterystykę ogólnodostępnych narzędzi geoinformacyjnych w turystyce aktywnej czy przedstawienie wpływu turystyki wspinaczkowej na środowisko jej uprawiania. Jedną z ważniejszych cech rekreacji i turystyki konnej wpływających na ich atrakcyjność jest różnorodność możliwości jej uprawiania i spędzania czasu z końmi, co scharakteryzowano na przykładzie turystyki jeździeckiej w Beskidzie Niskim. Wypoczynek na terenach leśnych jest jedną z najtań-zych form aktywności rekreacyjnej, co w powiązaniu z faktem, iż większość lasów jest ogólnodostępna, powoduje wciąż nasilającą się presję ruchu rekreacyjnego. Lasy są bowiem jednym z podstawowych walorów przestrzeni rekreacyjnej w naszym kraju, stanowią one docelowe miejsce wyjazdów turystycznych bądź uzupełniają atrakcyjność innych obszarów. Stąd też na znaczeniu zyskuje problematyka dotycząca projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu.
Turyści wymagają wysokiej jakości świadczonych usług hotelarskich i gastronomicznych. Stąd też istotne jest m.in. zaprojektowanie odpowiedniego zaplecza gospodarczego hotelu składającego się z kilku obszarów funkcjonalnych. Pomieszczenia te powinny być ze sobą powiązane w taki sposób, aby zapewnić sprawną pracę personelu, bez zakłócania pobytu gościom hotelowym. Z usługami turystycznymi są ściśle związane usługi żywieniowe, stąd istotna jest znajomość podstaw prawnych dotyczących produkcji i dystrybucji żywności, zasad prawidłowego żywienia turystów oraz elementów składających się na jakość usług gastronomicznych, gdyż dobre, atrakcyjne i prawidłowo prowadzone wyżywienie może stanowić znakomitą wizytówkę dla organizatorów wypoczynku i ważny element przyciągający gości.
Turystyka ciągle ewoluuje, dlatego też istotne jest zwrócenie uwagi na kwestię wybranych nowych wyzwań i trendów we współczesnej turystyce, takich jak wzrastające na znaczeniu zarządzanie jakością w turystyce, wolontariat w turystyce czy slow tourism jako nowy trend w rozwoju turystyki.
Z tymi wybranymi zagadnieniami dotyczącymi rozwoju turystyki i rekreacji zapozna Czytelników niniejsza publikacja, do lektury której zapraszają autorzy - pracownicy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, realizujący zajęcia na kierunku turystyka i rekreacja.
Irena Ozimek
I. ROZWÓJ TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
1. Geneza i etapy rozwoju agroturystyki w Polsce
2. Marka jako szansa na kształtowanie konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych
3. Promocja oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich
II. TURYSTYKA AKTYWNA I REKREACJA
1. Ogólnodostępne narzędzia geoinformacyjne w turystyce aktywnej
2. Turystyka wspinaczkowa a środowisko jej uprawiania
3. Turystyka jeździecka w Beskidzie Niskim
4. Wybrane zagadnienia z zakresu projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu
III. HOTELARSTWO I GASTRONOMIA
1. Organizacja zaplecza hotelowego
2. Produkcja i dystrybucja żywności w świetle wymagań prawnych - wybrane zagadnienia
3. Żywienie turystów
4. Jakość obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych
IV. NOWE WYZWANIA I TRENDY WE WSPÓŁCZESNEJ TURYSTYCE
1. Zarządzanie jakością w turystyce
2. Slow tourism - nowy trend w rozwoju współczesnej turystyki
3. Wolontariat w turystyce
Informacje o autorach
Jednym z ważnych aspektów poszukiwanym przez turystów jest możliwość wypoczynku w środowisku odmiennym od warunków życia i pracy w mieście, możliwość bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem przyrodniczym czy też ze środowiskiem wiejskim. Potencjał rozwoju turystyki wiejskiej, a w tym agroturystyki, w Polsce wyznaczają z jednej strony bogate walory przyrodnicze i kulturowe polskiej wsi oraz niewykorzystane zasoby gospodarstw rolnych, z drugiej zaś strony wzrastająca atrakcyjność wypoczynku na łonie natury, z dala od zgiełku miasta oraz potrzeba aktywnego spędzania wolnego czasu przy jednoczesnej konieczności ograniczania kosztów wypoczynku. Obszary wiejskie dają możliwość tworzenia ciekawych i oryginalnych produktów turystycznych, których wartościami mogą być m.in. walory przyrodnicze, kultura ludowa, uprawianie turystyki konnej, bliskość lasów. Jednakże w rozwoju agroturystyki w Polsce należy również pamiętać o roli marki w kształtowaniu konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych oraz promocji oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich.
Turyści są coraz bardziej zainteresowani różnorodnymi propozycjami spędzania wolnego czasu. Stąd też istotne jest również poznanie praktycznych aspektów różnych form turystyki aktywnej, np. przez charakterystykę ogólnodostępnych narzędzi geoinformacyjnych w turystyce aktywnej czy przedstawienie wpływu turystyki wspinaczkowej na środowisko jej uprawiania. Jedną z ważniejszych cech rekreacji i turystyki konnej wpływających na ich atrakcyjność jest różnorodność możliwości jej uprawiania i spędzania czasu z końmi, co scharakteryzowano na przykładzie turystyki jeździeckiej w Beskidzie Niskim. Wypoczynek na terenach leśnych jest jedną z najtań-zych form aktywności rekreacyjnej, co w powiązaniu z faktem, iż większość lasów jest ogólnodostępna, powoduje wciąż nasilającą się presję ruchu rekreacyjnego. Lasy są bowiem jednym z podstawowych walorów przestrzeni rekreacyjnej w naszym kraju, stanowią one docelowe miejsce wyjazdów turystycznych bądź uzupełniają atrakcyjność innych obszarów. Stąd też na znaczeniu zyskuje problematyka dotycząca projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu.
Turyści wymagają wysokiej jakości świadczonych usług hotelarskich i gastronomicznych. Stąd też istotne jest m.in. zaprojektowanie odpowiedniego zaplecza gospodarczego hotelu składającego się z kilku obszarów funkcjonalnych. Pomieszczenia te powinny być ze sobą powiązane w taki sposób, aby zapewnić sprawną pracę personelu, bez zakłócania pobytu gościom hotelowym. Z usługami turystycznymi są ściśle związane usługi żywieniowe, stąd istotna jest znajomość podstaw prawnych dotyczących produkcji i dystrybucji żywności, zasad prawidłowego żywienia turystów oraz elementów składających się na jakość usług gastronomicznych, gdyż dobre, atrakcyjne i prawidłowo prowadzone wyżywienie może stanowić znakomitą wizytówkę dla organizatorów wypoczynku i ważny element przyciągający gości.
Turystyka ciągle ewoluuje, dlatego też istotne jest zwrócenie uwagi na kwestię wybranych nowych wyzwań i trendów we współczesnej turystyce, takich jak wzrastające na znaczeniu zarządzanie jakością w turystyce, wolontariat w turystyce czy slow tourism jako nowy trend w rozwoju turystyki.
Z tymi wybranymi zagadnieniami dotyczącymi rozwoju turystyki i rekreacji zapozna Czytelników niniejsza publikacja, do lektury której zapraszają autorzy - pracownicy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, realizujący zajęcia na kierunku turystyka i rekreacja.
Irena Ozimek
Spis treści
WprowadzenieI. ROZWÓJ TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
1. Geneza i etapy rozwoju agroturystyki w Polsce
2. Marka jako szansa na kształtowanie konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych
3. Promocja oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich
II. TURYSTYKA AKTYWNA I REKREACJA
1. Ogólnodostępne narzędzia geoinformacyjne w turystyce aktywnej
2. Turystyka wspinaczkowa a środowisko jej uprawiania
3. Turystyka jeździecka w Beskidzie Niskim
4. Wybrane zagadnienia z zakresu projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu
III. HOTELARSTWO I GASTRONOMIA
1. Organizacja zaplecza hotelowego
2. Produkcja i dystrybucja żywności w świetle wymagań prawnych - wybrane zagadnienia
3. Żywienie turystów
4. Jakość obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych
IV. NOWE WYZWANIA I TRENDY WE WSPÓŁCZESNEJ TURYSTYCE
1. Zarządzanie jakością w turystyce
2. Slow tourism - nowy trend w rozwoju współczesnej turystyki
3. Wolontariat w turystyce
Informacje o autorach
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-392-8
-
Redaktor:
Irena Ozimek
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2012
-
Format:
165 x 235 mm
-
Liczba stron:
176
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Ekonomia i prawo w hotelarstwie Podręcznik Podstawy ekonomiczne i prawne w hotelarstwie
15,30
PLN
30,60 PLN
Oszczędzasz 15.30 PLN
Obsługa ruchu turystycznego
56,00
PLN
Ekonomika turystyki i rekreacji
64,80
PLN
Organizacja pracy w hotelarstwie
8,00
PLN
Polska Atlas turystyki wiejskiej 2010/2011
12,76
PLN
42,53 PLN
Oszczędzasz 29.77 PLN
Międzynarodowe organizacje turystyczne
25,00
PLN
38,85 PLN
Oszczędzasz 13.85 PLN
Promocja i informacja w turystyce
9,90
PLN
Wyspy Bałtyku Przewodnik dla nurków
45,15
PLN
Marketing w turystyce PWE
25,00
PLN
46,00 PLN
Oszczędzasz 21.00 PLN
Transformacje prawa turystycznego
6,90
PLN
Strategie rozwoju turystyki w regionie
39,20
PLN
Ekonomia i prawo w hotelarstwie
32,13
PLN
Wpływ uprawiania turystyki kwalifikowanej przez ludzi dorosłych na ich sprawność motoryczną
24,00
PLN
38,00 PLN
Oszczędzasz 14.00 PLN