Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: , Wiesław Siwiński, Roman Dawid Tauber, Ewa Mucha-Szajek
Waga produktu: 0.560 kg
EAN: 9788388537776
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: WSHiG Poznań


Turystyka rekreacja hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce

Poznań 2009, wyd. 1, format 160 x 240, objętość 334 str., oprawa miękka

Inspiracją do przygotowania kolejnej monografii na temat: "Turystyka, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce" wydanej w serii Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu była potrzeba różnych środowisk regionalnych, które doceniają usługi pośrednictwa i organizacji w zakresie rozwoju bazy turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej. Każde opracowanie na ten temat jest związane z aktywnością turystyczną i rekreacyjną oraz nowoczesnym biznesem w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Autorami opracowań na powyższe tematy są przedstawiciele środowisk akademickich i Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki.

Monografię przygotowaliśmy z nadzieją, że zainteresuje osoby przyczyniające się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych jako prozdrowotna potrzeba organizmu na każdym etapie rozwoju oraz jako ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowane prace mogą być pomocne w dydaktyce ze studentami na kierunku studiów turystyka i rekreacja, którzy przygotowują się do zawodu w branży turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej. 


Spis treści

Wstęp

Część I: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z turystyki
Wiesław Siwiński, Roman Dawid Tauber
Badania marketingowe w usługach turystycznych (w świetle przeprowadzonych ankiet)

Krzysztof Kasprzak
Rozwój turystyki do 2015 r.

Marek Stuczyński
Turystyka w obliczu kryzysu w świetle raportów i prognoz przedstawionych podczas Międzynarodowej Giełdy Turystycznej ITB 2009 w Berlinie

Jerzy Gaj
Wpływ zachodnioeuropejskich doświadczeń w dziedzinie wychowania fizycznego, sportu i turystyki na polską rzeczywistość na przełomie XIX i XX w

Dawid Krystek
Ewolucja produktu turystycznego w województwie leszczyńskim w latach 1975-1998

Michał Kozak
Powstanie i działalność Automobilklubu Wielkopolski w latach 1923-1939

Lidia Michałek
Turystyka kwalifikowana jako forma rekreacji

Agnieszka Zaremba, Irena Czyżewska
Wpływ turystyki i krajoznawstwa na kształtowanie osobowości młodzieży

Romana Drzymała
Turystyka jako forma rekreacji fizycznej i psychicznej ludzi niepełnosprawnych

Mieszko Wielebski
Gazy stosowane w turystyce nurkowej

Grzegorz Konieczny
Potrzeba aktywizacji badań marketingowych w sektorze turystycznym w Polsce


Rozdział II: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z rekreacji
Ewa Mucha-Szajek
Podstawy metodologiczne diagnozowanie potrzeb kulturalno-światowych.

Wiesław Siwiński, Anna Woźniak
Adaptacja zawodowa młodego animatora rekreacji i turystyki

Małgorzata Paczyńska
Promocja rekreacji ruchowej przez wybrane hotele niektórych państw basenu Morza Sródziemnego (na przykładzie Egiptu, Grecji, Hiszpanii i Tunezji)

Dariusz Posiadała, Marcin Andrzejewski
Drug use in sport and students health awareness introduction

Mieszko Wielebski
Oszacowanie ryzyka w pracy instruktora nurkowania rekreacyjnego nietechnicznego

Tomasz Adamczyk
Kompetencje żeglarzy a postrzeganie ryzyka w procesie wyboru obszaru destynacji w morskiej turystyce żeglarskiej


Rozdział III: Prace oryginalne i artykuły przeglądowe z diagnozowania problematyki społeczno-ekonomicznej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii
Edward Kamiński, Tadeusz Skurczak
Źródła wody pitnej i jej uzdatnianie na obszarze miasta Piły

Józef Zawadzki, Joanna Jackowska
Usługi gastronomiczne na promach Polskiej Źeglugi Bałtyckiej

Katarzyna Larska, Edward Kamiński
Bakteryjne zatrucia pokarmowe w domu i gastronomii

Wiesław Siwiński
Wiedza pracowników przedsiębiorstw turystyczno-rekreacyjnych i hotelarskich o badaniach marketingowych

Ewa Doręgowska-Wojnowska
Wybrane regulacje prawne w przedmiocie świadczenia pracy w hotelarstwie w świetle prawa europejskiego

Władysław Biczysko
Możliwości zastosowania wybranych metod i narzędzi badawczych w zarządzaniu przedsiębiorstwem turystycznym

Andrzej Wartecki
Działalność gospodarcza w Polsce oraz w Unii Europejskiej.

Anna Kochmańska
Kultura organizacyjna kluczem do sukcesu firmy

Grzegorz Konieczny
Europejski popyt na zagraniczne wyjazdy turystyczne

Mariusz Posłuszny
Mózgowe porażenie dziecięce a hipoterapia.

Mariusz Posłuszny
Hipoterapia a autyzm


Rozdział IV: Doniesienia i komunikaty naukowe.
Romuald Wawrzyniak, Filip Morkowski
Remarks on the relative untranslatability of puns - a comparative analysis

Władysław Biczysko
Podatek od towarów i usług VAT w hotelarstwie, gastronomii i turystyce.

Marian Liskowski
Wybrane zagadnienia z matematycznych podstaw klasycznej optymalizacji w przypadku wielu zmiennych decyzyjnych z przykładami (II)

Jolanta Szpis
Warunki ziemi pałuckiej do uprawiania rekreacji ruchowej

Marcin Andrzejewski, Dariusz Posiadała
Young footballers - the dynamics of changes in chosen elements of physical fitness due to training and match burdens

Książka

  • ISBN: 

    978-83-88537-77-6

  • Redaktor: 

    Wiesław Siwiński, Roman Dawid Tauber, Ewa Mucha-Szajek

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss