Niektóre różnice indywidualne jako predyktory sposobu żywienia zawodników uprawiających gry zespołowe w świetle rekomendacji dla sportowców
Kraków 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 182 str., oprawa miękka
Celem badań była analiza wybranych indywidualnych uwarunkowań sposobu żywienia grupy polskich sportowców, wyczynowo trenujących gry zespołowe, w świetle aktualnych rekomendacji żywieniowych dla sportowców. Oceniono wybory żywieniowe sportowców o wysokim stopniu wytrenowania w zależności od płci i wieku oraz poczucia własnej uogólnionej skuteczności i umiejscowienia poczucia kontroli zdrowia, jako ważnych różnic indywidualnych.
Spis treści
1. Wprowadzenie1.1. Wybrane problemy żywienia sportowców w kontekście aktualnych jakościowych zaleceń żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
1.2. Wybrane osobowościowe uwarunkowania zachowań żywieniowych - przegląd literatury
2. Cel pracy
2.1. Pytania i hipotezy badawcze
3. Materiał i metody
3.1. Charakterystyka grupy sportowców
3.2. Metody i narzędzia badawcze
3.3. Analizy statystyczne
4. Wyniki
4.1. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci
4.2. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku
i cech psychologicznych - analiza wieloczynnikowa
4.3. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, w tym jakościowych rekomendacji szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci
4.4. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, z uwzględnieniem jakościowych rekomendacji szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku i cech psychologicznych - analiza wieloczynnikowa
5. Dyskusja
5.1. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w świetle re-komendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
5.2. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
5.3. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od wieku w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
5.4. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od poczucia własnej uogólnionej skuteczności w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej .
5.5. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od umiejscowienia poczucia kontroli zdrowia w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
6. Podsumowanie i wnioski
6.1. Podsumowanie
6.2. Wnioski
Literatura
Streszczenie
Summary
Aneks
Tabele wyników
Wzory kwestionariuszy oceny sposobu żywienia
Wyniki walidacji kwestionariusza FFQ
Wyniki walidacji kwestionariusza zachowań żywieniowych z uwzględnieniem podstawowych jakościowych założeń szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców (tzw. testu piramidy)
Książka
-
ISBN:
978-83-62891-33-7
-
Autor:
Maria Gacek
Inne tytuły z tej serii:
Technologia i sport
42,40
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Fizjologia sportu Krótkie wykłady
46,50
PLN
Słownik sportowy niemiecko-polski
73,20
PLN
Przepisy obowiązujące w dyscyplinach sportu inwalidów
14,30
PLN
16,50 PLN
Oszczędzasz 2.20 PLN
Wybrane czynniki umiędzynaradawiania kadr organizacji sportowych
17,90
PLN
28,60 PLN
Oszczędzasz 10.70 PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Ból z perspektywy fizjologii
33,00
PLN
Dzieje wychowania fizycznego
30,80
PLN