Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Walter Kuchler,Fehr Hubert,
Waga produktu: 0.260 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788375220322
Wysyłka od: 9.00 PLN

Bielsko-Biała 2009, wydanie 1, Format 145 x 205, objętość 155 str., oprawa miękka

Kiedy w roku 2002 przedstawiliśmy Czytelnikom polskie wydanie książki Waltera Kuchlera Carving. Kurs jazdy dla początkujących i zmieniających technikę jazdy (Carven. Der Skikurs für Einsteiger und Umsteiger), już wtedy wydawało się, że w ręce narciarzy trafia doskonały podręcznik, który w kompletny sposób opisuje carving, jego możliwości i podstawowe ewolucje.

Dziś, po kilku latach, możemy przyznać, że… nie myliliśmy się. Carving. Kurs jazdy dla początkujących i zmieniających technikę jazdy to pozycja unikatowa na rynku wydawniczym ze względu na fachowość zawartych w niej informacji, sposób narracji i wyjątkowość fotografii. Nadal cieszy się dużym uznaniem u Czytelników, pełniąc funkcję nietracącego na aktualności kompendium. Opisano w niej szczegółowo wszystkie ewolucje i triki, które powinny znaleźć się w repertuarze prawdziwego carvingowca. A co najważniejsze: dzięki umieszczonym w niej profesjonalnym opisom można błyskawicznie nauczyć się podstawowych skrętów carvingowych. Ta książka z pewnością powinna znaleźć się w biblioteczce nowoczesnego narciarza, a obok niej doskonale prezentować się będzie jej najnowsze dopełnienie, czyli podręcznik nauki jazdy na nartach Śmiało na białym (Heiß auf Weiß) Huberta Fehra i Walter Kuchlera, będący niejako kontynuacją, a zarazem świadectwem aktualnych trendów, nowatorskich osiągnięć i ogromnej popularności, jaką cieszy się carving.

Śmiało na białym, ostatnie dzieło Waltera Kuchlera, to zaproszenie do carvingowej zabawy, porywające Czytelnika do krainy radości i samospełnienia, ale też do pracy nad sobą i do współpracy z nową miłością – nartami. Autor, genialny praktyk i obserwator, swoje wieloletnie doświadczenie instruktorskie przelał na papier w sposób zrozumiały zarówno dla laika, jak i eksperta. Uwagi i spostrzeżenia opisuje w taki sposób, aby były przystępne i czytelne, a specjalnie dobrane fotografie i niespotykane mistrzowskie ujęcia są ich niezbędnym, nieocenionym dopełnieniem.
Autor identyfikuje się z Czytelnikiem, odczytuje jego wątpliwości i zaraz je rozwiewa, dodając mu pewności siebie. Książka tchnie optymizmem i radością życia: carpe diem – carve diem.

Świat się zmienia, a my zmieniamy się razem z nim. Warto robić to świadomie, trzymając rękę na carvingowym pulsie, ewoluować radykalnie i diagonalnie, wykorzystując najnowsze rotacyjne techniki carvingu. Warto to robić, czytając.

Spis treści

Przedmowa do polskiego wydania
Wprowadzenie
1. Carving dzisiaj
Nowoczesna jazda na nartach – ewolucja i rewolucja
ABC starych i nowych zasad
Szlachtowanie świętych krów
2. Podstawy carvingu – dla początkujących i zmieniających technikę
Szybka nauka jazdy na nartach przy właściwym wsparciu
Perfekcja przy użyciu niewielu elementów
Zasada carvingu: cięcie skrętu, czyli wszystko dobre, co się dobrze zaczyna
Wykorzystanie taliowania – i już się jedzie
Potęga obrazu – szkoła jazdy jako szkoła patrzenia
Nowa miłość – moje nowe narty
3. Carving wyrafinowany – techniczne rarytasy dla znawców
Butowanie, czyli haczenie butem o śnieg – jak go uniknąć?
Triki narciarskie – na krótkich carvingach żaden problem
„Złapanie krawędzi” – stary temat
Trzy „odbicia” (rebounds)
Przyspieszenia – wyższa szkoła jazdy
Potencjał narty wewnętrznej – kolejny krok w rozwoju jazdy carvingowej
4. Narciarstwo totalne – wyższa szkoła jazdy
Urok jazdy po firnie
Taniec na muldach
Jazda po stromych stokach
Nowy sposób jazdy w kopnym śniegu
Lód, twarde trasy i dziewiczy śnieg
Freeride
5. Aneks
Zasady bezpieczeństwa w carvingu
Carvingowe gwarancje większego bezpieczeństwa
Adresy: ostrzeżenia lawinowe i informacja o warunkach śniegowych
Alpejskie sygnały alarmowe
Wzywanie helikoptera i sygnalizacja
Carvingowa rewolucja – carvingowa ewolucja
System techniki jazdy dzisiaj
Autorzy i fotograf


Książka

  • ISBN: 

    978-83-7522-032-2

  • Autor: 

    Walter Kuchler,Fehr Hubert

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss