Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Tadeusz Tulibacki,
Waga produktu: 0.300 kg
EAN: 9788302107474
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: WSiP


Warszawa 2009, wydanie 1,  format 165 x 235, objętość 156 str., oprawa miękka

W podręczniku wyjaśniono podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa. Sklasyfikowano i scharakteryzowano bazę noclegową, wyposażenie techniczne hotelu oraz rodzaje usług hotelarskich. Omówiono zadania, organizację i technikę pracy recepcji oraz służby parterowej. Ponadto przedstawiono podstawowe wymagania dotyczące kultury i etyki w hotelarstwie. Treść uzupełniają liczne pytania i zadania do samodzielnego wykonania.

Spis treści

OD AUTORA
ROZDZIAŁ 1. WIADOMOŚCI WSTĘPNE Z ZAKRESU HOTELARSTWA
1.1. Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa
1.2. Historyczny rozwój hotelarstwa w Polsce
1.3. Historyczny rozwój hotelarstwa na świecie
1.4. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa
1.5. Polskie organizacje hotelarskie
1.5.1. Historia organizacji hotelarskich
1.5.2. Współczesne organizacje hotelarskie
1.5.3. Krajowe stowarzyszenia branżowe
1.6. Międzynarodowe organizacje hotelarskie
ROZDZIAŁ 2. TURYSTYCZNA BAZA NOCLEGOWA
2.1. Najważniejsze przepisy prawne dotyczące hotelarstwa
2.2. Klasyfikacja obiektów noclegowych
2.3. Rodzaje obiektów hotelarskich
2.4. Hotelarstwo jako dział gospodarki
2.5. Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego
2.6. Gestorzy bazy noclegowej
2.7. Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie
2.8. Współczesne systemy i łańcuchy hotelowe
ROZDZIAŁ 3. STANDARYZACJA OBIEKTÓW HOTELARSKICH
3.1. Podstawowe pojęcia dotyczące standaryzacji
3.2. Wymagania kategoryzacyjne bazy hotelarskiej
3.3. Rekomendacja obiektów hotelarskich
3.4. Zastosowanie norm ISO dotyczących jakości usług w obiektach
hotelarskich
3.5. Kontrola jakości żywności - analiza ryzyka i krytyczny
punkt kontrolny (HACCP)
ROZDZIAŁ 4. USŁUGI HOTELARSKIE
4.1. Definicje podstawowe
4.2. Cechy usług hotelarskich
4.3. Podział usług hotelarskich. Usługi podstawowe i dodatkowe w różnych
rodzajach obiektów hotelarskich
4.4. Usługi hotelarskie świadczone w zespołach wielofunkcyjnych
Usługi hotelarskie w środkach transportu oraz w innych rodzajach
bazy noclegowej

Książka

  • ISBN: 

    978-83-02-10747-4

  • Autor: 

    Tadeusz Tulibacki

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss