Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Jan Cetner,
Waga produktu: 0.330 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788302107498
Wysyłka od: 8.00 PLN
Wydawca: WSiP

Wrocław 2010, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 220 str., oprawa miękka
W podręczniku scharakteryzowano rynek usług hotelarskich. Wyjaśniono i omówiono m.in.:
• podstawowe pojęcia z dziedziny marketingu: rynek, produkt, cena, dystrybucja, promocja,
• badania marketingowe, zarządzanie i planowanie,
• mierniki stosowane w działalności hotelarskiej.
Prezentowane zagadnienia zilustrowano licznymi przykładami i ćwiczeniami.

Spis treści

Rozdział 1. Podstawowe pojęcia
1.1. Usługi hotelarskie
1.2. Synergia i integracja usług hotelarskich
1.3. Hotelarstwo a wynajem
1.4. Obiekty hotelarskie
1.5. Potrzeby

Rozdział 2. Marketing i rynek
2.1. Co to jest marketing?
2.2. Orientacje przedsiębiorstw
2.3. Geneza marketingu
2.4. Rynek
2.5. Rynek usług hotelarskich
2.6. Marketing mix

Rozdział 3. Produkt
3.1. Dobro
3.2. Produkt
3.3. Produkt hotelarski
3.4. Jakość usług hotelarskich

Rozdział 4. Cena
4.1. Metody ustalania ceny podstawowej
4.2. Termin płatności
4.3. Formy płatności
4.4. Różnicowanie cen
4.5. Strategie cenowe
4.6. Ceny usług gastronomicznych i uzupełniających

Rozdział 5. Dystrybucja
5.1. Etap zawierania kontraktu (rezerwacji)
5.2. Etap przybliżania produktu
5.3. Proces dystrybucji bezpośredniej
5.4. Kanał dystrybucji
5.5. Kanały dystrybucji produktu hotelarskiego
5.6. Szerokość kanału i strategie dystrybucji

Rozdział 6. Promocja
6.1. Rodzaje decyzji nabywczych
6.2. Targetowanie promocji
6.3. Ocena promocji

6.4. Promotion mix
6.5. Reklama
6.6. Public relations
6.7. Promocja sprzedaży
6.8. Promocja bezpośrednia

Rozdział 7. Ludzie
7.1. Personel obiektu hotelarskiego
7.2. Inni goście
7.3. Klient

Rozdział 8. Badania marketingowe i mierniki oceny działalności hotelarskiej
8.1. Charakter badań
8.2. Dobór jednostek badanych
8.3. Liczebność próby i błąd wyniku badania
8.4. Metody badań
8.5. Mierniki oceny świadczenia usług noclegowych
8.6. Mierniki oceny świadczenia usług gastronomicznych i uzupełniających

Rozdział 9. Zarządzanie i planowanie marketingowe w hotelarstwie
9.1. Funkcje zarządzania
9.2. Horyzont decyzji menedżerskich
9.3. Misja przedsiębiorstwa hotelarskiego
9.4. Otoczenie przedsiębiorstwa hotelarskiego
9.5. Analiza SWOT
9.6. Plan marketingowy

Literatura

Książka

  • ISBN: 

    978-83-02-10749-8

  • Autor: 

    Jan Cetner

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss