Warszawa 2005, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 96 str., oprawa miękka
Jednym z elementów terapii w stwardnieniu rozsianym - i to bardzo ważnym - jest leczenie dietetyczne, dzięki któremu możemy wpływać na poszczególne objawy towarzyszące chorobie, ograniczające m.in. liczbę rzutów, łagodzące takie dolegliwości, jak: zaparcia, męczliwość, problemy z pęcherzem. Książka ma służyć praktyczną pomocą na co dzień. W części teoretycznej, w tabelach, zawarte są informacje na temat wartości energetycznej produktów żywnościowych oraz zawartości składników odżywczych w różnych pokarmach. W drugiej części zaprezentowano przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, odpowiednie dla chorych na stwardnienie rozsiane. Autorzy mają nadzieję, że ich poradnik ułatwi życie chorym i korzystnie wpłynie na ich samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
Spis treści
Część ogólnaŻywienie
Dostarczanie energii
Trawienie
Masa ciała i redukcja nadwagi
Część szczegółowa
Przepisy kulinarne
Zupy
Wegetariańskie dania główne
Grillowanie bez mięsa
Dania rybne
Desery i słodkie dania
Ciasta i drobne wypieki
Alfabetyczny spis potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3052-8
-
Autor:
Dieter Pohlau,Gudrun Werner