-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Cornetis
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 192 str., oprawatwarda
Szanowni Państwo, Kiedy kilka lat temu, wiedziona koniecznością zawodową, zaczęłam zajmować się dietetyką i żywieniem, nie przypuszczałam, że wiedza na ten temat zawiera w sobie tak duży potencjał i ma tak duże znaczenie terapeutyczne. Teraz wiem, że właściwie każde korzystne i zakończone sukcesem działanie lekarzy wszystkich specjalności zależy od prawidłowego odżywienia pacjenta. Mam tu na myśli zarówno odżywienie ilościowe (niedożywienie, otyłość), jak i jakościowe, przekładające się na brak lub nadmiar ważnych dla życia składników pokarmowych (witamin i mikroelementów).
Od prawidłowego odżywienia zależy właściwy rozwój dzieci, działanie leków, powodzenie zabiegu operacyjnego i wiele innych sytuacji klinicznych. Prawidłowo odżywiony człowiek, co nie jest równoznaczne z dobrze odżywionym (np z nadwagą lub otyłością), lepiej zniesie rekonwalescencję po urazie, łatwiej zwalczy każde zakażenie, będzie odporny na infekcje i nowotwory.
Leczenie żywieniowe jest aktualnie integralnym działaniem terapeutycznym nie tylko u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit, w ostrym zapaleniu trzustki, w niewydolności wątroby, ale także w niewydolności nerek, u pacjentów dializowanych, czy też u pacjentów z chorobami układu oddechowego. Właściwe żywienie to podstawa zapobiegania otyłości, leczenia cukrzycy, leczenia stłuszczeniowych chorób wątroby, czyli tzw. chorób dietozależnych.
Przekazując w Państwa ręce naszą książkę, która dotyczy żywienia w chorobach przewodu pokarmowego i w związanych z nimi zaburzeniach metabolicznych, zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpaliśmy wszystkich tematów.
Staraliśmy się, aby wiedza zawarta w książce była aktualna i wskazała na istotę i skalę problemu. /Wstęp - Elżbieta Poniewierka/
Spis treści
1. Żywienie w chorobach przełyku, żołądka, dwunastnicy2. Żywienie w zespołach złego wchłaniania
3. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
4. Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych
6. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
7. Rola diety w zaburzeniach czynnościowych jelita grubego
8. Dieta w uchyłkowatości jelita grubego
9. Znaczenie diety w nieswoistych zapaleniach jelit
10. Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci. Co nowego w sprawie glutenu?
11. Wpływ starzenia się organizmu na żywienie człowieka
12. Dieta w nadwadze i otyłości
13. Zaburzenia gospodarki lipidowej - leczenie żywieniowe
14. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej - rola diety
15. Odżywianie a zmiany w zakresie jamy ustnej
Książka
-
ISBN:
978-83-61415-11-4
-
Autor:
Elżbieta Poniewierka