Łódź 2014, wydanie 1, format 158 x 240, objętość 456 str., oprawa miękka
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem.
W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.
To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia – ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy.
„Publishers Weekly”
Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta
„The Wall Street Journal”
„Grubasy są tylko w Ameryce”. Nieprawda. Polacy tyją na potęgę. Już prawie co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia, nasze jedenastolatki są najgrubsze w Europie. O tycie dzieci oskarżani są rodzice, dyrektorzy szkół, ajenci stołówek i sklepików szkolnych. A sumienie producentów żywności? Książka Michaela Mossa jasno pokazuje, jak wysoką cenę płacimy za ich słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej bezwartościowe jedzenie.
Katarzyna Bosacka, autorka programu „Wiem co jem" w TVN Style
Jeśli myślisz, że odżywiasz się zdrowo, bo jesz płatki śniadaniowe, jogurty i produkty light – jesteś w błędzie! Gdy stan błogości po jedzeniu traktujesz jako efekt zbilansowanej diety – mylisz się! Jeżeli błogosławisz w duchu producentów, którzy ułatwiają ci życie, podsuwając półprodukty i gotowe „domowe” dania – brniesz w ślepą uliczkę! Armia naukowców pracuje nie po to, abyś był zdrowy, ale by zmusić cię do kupowania określonych produktów! A pamiętaj – jesteś tym, co jesz!
Ta książka zmieni twoje myślenie, zbudzi uśpioną czujność i sprawi, że staniesz się zdrowym i świadomym konsumentem!
Małgorzata Raducha, I Program Polskiego Radia
Spis treści
prolog: Perły w koronieczęść pierwsza: cukier
rozdział pierwszy: Zerowanie na biologii dziecka
rozdział drugi: Jak rozbudzić w ludziach głód?
rozdział trzeci: Wygoda przez duże W
rozdział czwarty: Czy to płatki, czy słodycze?
rozdział piąty: Chcę zobaczyć mnóstwo worków na zwłoki rozdział szósty: Fantastyczny owocowy zapach
część druga: tłuszcz
rozdział siódmy: Ach, ta ciągnąca, kleista konsystencja...
rozdział ósmy: Płynne złoto
rozdział dziewiąty: Drugie śniadanie należy tylko do ciebie
rozdział dziesiąty: Przekaz propagowany przez rząd
rozdział jedenasty: Bez cukru i tłuszczu nie ma handlu
część trzecia: sól
rozdział dwunasty: Ludzie kochają sól
rozdział trzynasty: Ten sam, wspaniały słony smak, który kochajq konsumenci
rozdział czternasty: Tak bardzo żal mi ludzi
epilog: Jesteśmy uzależnieni
od niedrogiego jedzenia
podziękowania
uwagi na temat źródeł
adnotacje
wybrana bibliografia
indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-7579-300-0
-
Autor:
MICHAEL MOSS