-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 352 str., oprawa miękka
Niniejszy podręcznik jest przeznaczony, przede wszystkim, dla studentów specjalizujących się w zakresie biotechnologii i mikrobiologii żywności na kierunkach takich, jak:: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności, biotechnologia oraz kierunkach pokrewnych. Jednocześnie kierujemy go do biotechnologów i technologów żywności już pracujących w zawodzie.
Książka powstała w wyniku naszej wieloletniej pracy dydaktycznej ze studentami Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zagadnienia w nim omówione stanowią tematykę wykładów oraz ćwiczeń realizowanych w ramach zajęć z obszaru biotechnologicznego wykorzystania drobnoustrojów. Dlatego też w podręczniku skoncentrowano się głównie na czynnikach sprzyjających stosowaniu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych. Omówiono metody hodowli i stabilizacji cech drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników. Biorąc pod uwagę, że do pełnego wykorzystania właściwości drobnoustrojów niezbędna jest znajomość fizjologii szczepów drobnoustrojów przemysłowych oraz mechanizmów regulujących przemiany zachodzące we wnętrzu komórki, najwięcej uwagi poświęcono przedstawieniu tych zagadnień. Ponadto zwrócono uwagę na metody identyfikacji, różnicowania oraz doskonaleniu szczepów przemysłowych.
W poszczególnych rozdziałach zamieszczono także opis zadań doświadczalnych wraz z przedstawieniem niezbędnego materiału biologicznego i sprzętu laboratoryjnego, umożliwiających przeprowadzenie zajęć dydaktycznych. Omówiono także metodykę oznaczeń analitycznych stosowanych w kontroli przebiegu procesów biotechnologicznych.
Podręcznik akademicki pt. Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności został opracowany na podstawie wielu materiałów naukowych, które dla ogółu studentów są trudno dostępne lub całkowicie niedostępne.
Autorzy mają nadzieję, że będzie on przydatny dla osób zajmujących się wykorzystaniem drobnoustrojów w praktyce przemysłowej.
Spis treści
Przedmowa1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników
1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel)
1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel)
1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel)
1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin)
2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych
2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel)
2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel)
2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk)
3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych
3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin)
3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska)
3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska)
3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak)
4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych
4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk)
4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak)
4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka)
4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel)
5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych
5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka)
5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin)
5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz)
5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska)
6. Doskonalenie szczepów przemysłowych
6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz)
6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz)
6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz)
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-420-8
-
Redaktor:
Gniewosz Małgorzata.Lipińska Edyta