Warszawa 2010, wydanie 1, format 150 x 210, objętość 360 str., oprawa miękka
"Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa" stanowi polską wersję "Glossary of Biotechnology for Food and Agriculture" wydanego przez FAO w 2001 roku, a następnie dwukrotnie poprawianego i uaktualnianego w 2003 i 2007 roku.
Słownik ten został przetłumaczony na kilka języków.
Odniósł sukces wydawniczy w wielu krajach. Jest stale udoskonalany, gdyż terminologia biotechnologiczna ulega dynamicznym zmianom.
Słownik zawiera syntetyczną listę terminów i akronimów używanych w biotechnologii, jak również w naukach związanych z biotechnologią.
Zamieszczony na końcu wykaz terminów angielskich ułatwi odnalezienie prawidłowych terminów polskich.
Słownik przeznaczony jest dla studentów, inżynierów i pracowników naukowych związanych z biotechnologią i naukami o życiu. Ułatwia dotarcie do wiedzy potrzebnej w pracach projektowych, badawczych i legislacyjnych, szczególnie w kontaktach międzynarodowych.
Spis treści
Skróty i oznaczeniaWstęp
Przedmowa
Nota do Czytelników
Uwagi o układzie Słownika
Słownik
Aneks 1. Przedrostki jednostek miar i symbole podstawowe układu SI
Aneks 2. Alfabet grecki
Aneks 3. Kodony i aminokwasy
Aneks 4. Aminokwasy kody trójliterowe i jednoliterowe
Indeks terminów angielskich
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-230-3