Warszawa 2005, wydanie 2, format 165 x 235, objętość 340 str., oprawa miękka
Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może również zainteresować producentów, eksporterów i importerów żywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności.
Spis treści
Podstawy ustawodawstwa żywnościowegoNadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa
Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego
Choroby odzwierzęce (inwazyjne) i pasożytnicze
Szkodniki magazynów żywnościowych
Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia
Dozwolone substancje dodawane do żywności
Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności
Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze
Przedmioty użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Aneks
Indeks nazw łacińskich
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3043-9
-
Autor:
Henryk Gertig,Grażyna Maria Duda