W skrypcie przedstawiono najważniejsze zagadnienia związane z zanieczyszczeniem żywności. Omówiono w nim m.in. naturalne szkodliwe związki, zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne. Dużo miejsca poświęcono modyfikacjom genetycznym oraz napromieniowaniu żywności. Uwzględniono najnowsze ustalenia FAO, WHO i Komisji Europejskiej dotyczące znajdujących się w produktach spożywczych substancji potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów.
Spis treści:
Wstęp 5
Trucizny w organizmie 8
Naturalne szkodliwe związki występujące w żywności 12
Substancje trujące 12
Związki antyżywieniowe 16
Alergeny pokarmowe 18
Związki toksyczne w grzybach 19
Pestycydy w żywności 21
Zanieczyszczenie żywności azotanami 27
Dioksyny w żywności 32
Polichlorowane bifenyle w żywności 36
Zanieczyszczenie żywności metalami 38
WWA, HAA i akrylamid w żywności 45
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności 48
Bakterie 49
Drożdże 51
Mykotoksyny 52
Zanieczyszczenie żywności antybiotykami 55
Dodatki do żywności 57
Dodatki utrwalające 60
Dodatki ksztaltujące strukturę 63
Dodatki ksztaltujące określone cechy sensoryczne 65
Dodatki wzbogacające 68
Pomocnicze dodatki przetwórstwa 68
Napromieniowanie żywności 69
Żywność modyfikowana genetycznie 77
Korzyści i zagrożenia 79
Ocena bezpieczeństwa 84
Stan prawny w Polsce 86
Literatura 88
Książka
-
ISBN:
978-83-7259-179-1
-
Autor:
D. Andrejko, M. Andrejko
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2009
-
Format:
165 x 235
-
Liczba stron:
94
-
Oprawa:
miękka