-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Poznań
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękka
Książka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania składników pokarmowych niezbędnych organizmowi. Pokazuje, że niespełnienie pewnych zasad w tym zakresie ma swoje bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje, ingeruje przede wszystkim w jedność, homeostazę organizmu, prowadząc do nieprawidłowości w zakresie przemian metabolicznych, schorzeń i obniżenia komfortu życia.
Książka, przygotowana została przede wszystkim dla osób, które chcą zapoznać się z problematyką prawidłowego odżywiania się, jednak ze względu na braki szczegółowej wiedzy z zakresu chemii i biologii, chętniej korzystają z napisanych w sposób bardziej przystępny pozycji książkowych. Przyjęta przez autorów koncepcja przejrzystego i zrozumiałego przedstawienia zagadnień dotyczących żywienia człowieka, pozwala na polecenie tej książki wszystkim osobom, które zainteresowane są tą problematyką. Będzie ona również właściwą pozycją dla osób, które chcą uporządkować nagromadzone z różnych źródeł, niejednokrotnie sprzeczne informacje dotyczące tematyki żywienia człowieka.
Spis treści
1. ASPEKTY BIOLOGII w ŻYWIENIU1.1. Fenomen życia
1.2. Pobieranie i przetworzenie pokarmu - warunkiem życia
1.2.1. Składamy się z metali i niemetali
1.3. Jak pozyskujemy energię?
1.3.1. Na co tracimy energię?
1.3.2. Trawienie węglowodanów
1.3.2.1. Cukrzyca, jako przykład zaburzeń przemian węglowodanów
1.3.3. Trawienie tłuszczów
1.3.4. Trawienie białek
1.3.5. Substancje zapewniające odtwarzanie się i funkcjonowanie organizmu
1.4. Homeostaza organizmu jest pod stałym nadzorem systemów kontrolnych
1.4.1. Kiedy komórki, a tym samym nasz organizm, mają zapewniony dobrostan?
1.4.2. pH i bufory
1.4.3. Elektrolity
1.5. Jemy wszystkimi zmysłami
1.5.1. Smak
1.5.2. Również zapach inspiruje do konsumpcji
1.5.3. Procesy integrujące w organizmie
1.6. Interakcje pomiędzy lekami a pożywieniem
2. PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE
2.1. Białka
2.1.1. Rola i znaczenie aminokwasów
2.1.2. Rola i przemiany białek w ustroju
2.1.3. Rodzaje białek
2.1.4. Ile i jakie białko powinniśmy spożywać?
2.1.5. Zapotrzebowanie na białko
2.2. Węglowodany
2.2.1. Po co nam węglowodany?
2.2.2. Gdzie spotykamy węglowodany?
2.2.3. Dlaczego ważne są warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów?
2.2.4. Czy wielocukry (polisacharydy) są zdrowsze niż cukry proste?
2.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli włókno roślinne (błonnik)
2.2.5.1. Czym jest włókno roślinne i jaka jest jego rola?
2.2.5.2. Dlaczego powinniśmy zjadać 25-40 gramów błonnika dziennie?
2.2.6. Ile powinniśmy zjadać węglowodanów?
2.2.7. Dlaczego „kochamy“ słodycze?
2.3. Tłuszcze
2.3.1. Jakie tłuszcze jadamy?
2.3.2. Kwasy tłuszczowe i ich znaczenie
2.3.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe
2.3.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe
2.3.3. Margaryny
2.3.4. Cholesterol
2.3.4.1. Jak dochodzi do powstania blaszki miażdżycowej?.
2.4. Witaminy
2.4.1. Witaminy grupy B
2.4.2. Witaminy antyoksydacyjne
2.4.3. Witaminy receptorowe (prohormony)
2.5. Składniki mineralne
2.5.1. Skutki niedoborów i nadmiaru składników mineralnych
2.6. Woda
2.6.1. Po co nam woda?
2.6.2. Jaką wodę powinniśmy pić?
2.6.3. Woda i jej szczególna rola w procesie termoregulacji
2.6.4. Regulacja hormonalna gospodarki wodnej
2.6.4.1. Skutki nadmiaru wody
2.6.4.2. Skutki niedoboru wody
3. ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ, CZYLI JAK SIĘ RACJONALNIE ODŻYWIAĆ?
3.1. Piramida żywieniowa
3.2. Jak obliczyć należną ilość kalorii
4. DIETA A ZDROWIE
4.1. Substancje, które powinniśmy preferować w jadłospisie,
czyli co nam pomaga?
4.1.1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
4.1.2. Wtórne produkty roślinne
4.1.3. Glutation
4.1.4. Siarczki
4.2. Dieta a odporność
4.2.1. Jak możemy wzmocnić układ immunologiczny?
4.3. Dieta a choroby cywilizacyjne
4.3.1. Dieta a nadwaga i otyłość
4.3.1.1. Jak nie dopuścić do rozwoju otyłości?
4.3.1.2. Ile jeść i kiedy jeść?
4.3.2. Redukcja masy ciała
4.4. Dieta a choroby układu krążenia
4.4.1. Wysiłek tlenowy istotnym czynnikiem redukcji masy ciała
4.5. Dieta a choroby nowotworowe
4.6. Dieta a osteoporoza
4.6.1. Jakie są konsekwencje niedoboru wapnia w codziennej diecie?
5. POMÓŻ SWOJEMU ZDROWIU
5.1. Probiotyki i prebiotyki
5.2. Orzechy
5.3. Miód
5.4. Olej lniany
5.5. Owoce jagodowe
5.6. Zioła
6. UŻYWKI
6.1. Herbata
6.1.1. Co zawiera herbata?
6.1.2. Jak działa herbata?
6.2. Kawa
6.2.1. Co zawiera kawa?
6.2.2. Działanie kawy na organizm
6.3. Alkohol
6.3.1. Losy alkoholu w organizmie człowieka
6.3.2. Dlaczego alkohol uzależnia?
6.4. Wina
6.4.1. Znaczenie żywieniowe wina
6.5. Piwo
6.6. Spirytus i napoje spirytusowe
7. SUBSTANCJE OBCE W ŻYWNOŚCI
7.1. Zanieczyszczenia żywności
7.2. Dodatki do żywności
8. ZAKOŃCZENIE
INDEKS
MIARY i WAGI
LITERATURA
Książka
-
ISBN:
978-83-61414-97-1
-
Autor:
Łucja Pilaczyńska-Szcześniak,Maciej Pawlak